Yhteiskuntaorientaation etätoteutuksessa osallistujien aktivointi on tärkeää - yhteiskuntaorientaatio.fi
Menyvisning
Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Yhteiskuntaorientaation etätoteutuksessa osallistujien aktivointi on tärkeää
Yhteiskuntaorientaation etätoteutuksessa osallistujien aktivointi on tärkeää
Yhteiskuntaorientaatiota voidaan järjestää lähi-, hybridi- tai etätoteutuksena tai monimuotototeutuksena, joka voi sisältää kaikkia edellä mainittuja kokoontumistapoja. Näistä lähitoteutus on ensisijainen orientaation toteuttamistapa ja tähänastisten käytännön kokemusten mukaan myös yleensä parempi vaihtoehto kuin etätoteutus. Orientaatiossa välttämätön keskusteluyhteys ja luottamus on usein helpompaa rakentaa kasvokkain.
Toisaalta myös etätoteutus sopii osalle osallistujista erittäin hyvin ja osallistuminen on kokemusten mukaan koettu helpoksi. Omalla kielellä saatava tieto ja keskustelu ovat joka tapauksessa niin tärkeitä, että on parempi järjestää yhteiskuntaorientaatio etänä kuin jättää kokonaan järjestämättä.
Hybriditoteutus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osa opiskelijoista osallistuu orientaatioon paikan päällä ja osa etänä. Hybriditoteutus voi myös olla sellainen, jossa orientaation osallistujat kokoontuvat paikan päällä luokkahuoneeseen, mutta kouluttaja osallistuu tilaisuuteen etäyhteyksin.
Valmistaudu huolella etätoteutukseen
Kun valmistelet yhteiskuntaorientaatiota etätoteutuksena, selvitä, onko mahdollista järjestää ensimmäinen koulutuspäivä lähiopetuksena. Näin ryhmäläiset pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin ja osallistuvat alusta asti etäkokouskeskusteluihin aktiivisemmin.
Varmista etukäteen yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa, että osallistujilla on riittävät digitaidot ja etäkoulutukseen sopivat laitteet. Ohjeista osallistujat videokokousalustan (esimerkiksi Zoom, Teams, Google Meet) käyttöön.
Jos koulutuksen järjestäjätahon ohjeet sen sallivat, voit luoda osallistujille WhatsApp-ryhmän, johon saat liitettyä ohjeita videokokouksen toiminnoista ja käytänteistä. Pyydä osallistujilta kirjallinen lupa WhatsApp-ryhmään lisäämiseen, koska osallistujat näkevät siitä toistensa puhelinnumerot.
Suunnittele, missä kohtaa etäpäivän ohjelmaa on keskusteluja, ryhmätöitä tai muuta osallistujia aktivoivaa toimintaa.
Muista nämä etäkoulutuspäivän aikana:
- Aloita ja lopeta jokainen koulutuspäivä ajallaan.
- Ohjeista osallistujat pyytämään puheenvuoroa.
- Ohjeista osallistujia pitämään kamerat päällä.
- Voit kerrata aluksi lyhyesti, mitä edellisenä koulutuspäivänä käsiteltiin.
- Pidä riittävä määrä taukoja koulutuspäivän aikana. Taukoja tarvitaan etätoteutuksessa lähiopetusta enemmän.
- Rohkaise osallistujia osallistumaan keskusteluihin ja muuhun vuorovaikutukseen alusta lähtien.
- Huomioi sensitiivisten aiheiden käsittelyssä, että etäosallistujalla saattaa olla kotona perheenjäseniä, jotka kuulevat keskustelut.
- Jätä päivän aikana ja sen päätteeksi aikaa keskustelulle ja yhteenvedolle.
- Kerro lopuksi, mitä aihetta käsitellään seuraavana koulutuspäivänä.
Vinkkejä etäyhteiskuntaorientaation järjestämiseen (pdf, kotoutuminen.fi)