Kotoutuminen - yhteiskuntaorientaatio.fi
Valikkonäyttö
Kotoutuminen - hero
Kotoutuminen etusivu
Kotoutuminen
Oppimistavoitteet
Yhteiskuntaorientaation tarkoitus on antaa hyvä alku kotoutumiselle Suomeen. Mutta mitä kotoutuminen tarkoittaa? Millaisia tunteita uuteen maahan muuttaminen voi herättää? Millainen maa Suomi yleisellä tasolla on?
Tämän osion läpikäytyään kotoutuja:
- ymmärtää, mitä kotoutumisella tarkoitetaan
- hahmottaa, millaisia tunteita voi liittyä uuteen maahan muuttamiseen
- tietää, millaista tukea kotoutumiseen on mahdollista saada
- tietää perustiedot siitä, miten Suomen eri alueet eroavat toisistaan
- tietää, miten Suomen ilmasto vaihtelee eri vuodenaikoina ja miten eri säätiloihin voi varautua
- hahmottaa joitakin suomalaiselle yhteiskunnalle tyypillisiä piirteitä.
Kotoutuminen - tapauskertomus
Tapauskertomus
Prisha muutti Suomeen noin vuosi sitten miehensä ja 11-vuotiaan tyttärensä kanssa, kun mies sai työpaikan suomalaisessa IT-alan yrityksessä. Muuton jälkeen Prisha oli kotona pari kuukautta järjestelemässä uutta kotia ja lapsen koulun aloitusta, mutta alkoi sitten miettiä omaa työllistymistään. Aiemmassa kotimaassaan Prisha oli työskennellyt markkinoinnin parissa.
Prisha etsi tietoa työnhausta Suomessa internetistä, ja löysi ohjeet työnhakijaksi rekisteröitymiseen. Tässä auttoi, että hänen englanninkielentaitonsa on erinomainen. Hän rekisteröityi ja jonkin ajan kuluttua hän sai kutsun työllisyyspalveluiden alkuhaastatteluun. Työllisyyspalveluissa Prishalle tehtiin osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi ja sen perusteella kotoutumissuunnitelma. Prisha jäi jonottamaan kotoutumiskoulutuspaikkaa kielen opiskelua varten, sillä arvioitiin, että suomen kielen oppiminen parantaisi hänen työllistymismahdollisuuksiaan. Sillä aikaa, kun hän odotti koulutuksen alkamista, Prisha alkoi jo itsenäisesti opiskella suomea, sekä etsiä kontakteja omalla alallaan. Tässä häntä auttoivat hänen puolisonsa työkontaktit sekä uudet tuttavat, jotka olivat muuttaneet samalle alueelle samasta maasta kuin Prisha ja hänen perheensä, ja joista monet työskentelivät isoissa yrityksissä.
Muutaman kuukauden kuluttua Prisha pääsi aloittamaan kotoutumiskoulutuksen korkeakoulutetuille suunnatussa ryhmässä. Kotoutumiskoulutuksen puolivälissä Prisha suoritti kahden viikon kieliharjoittelun vanhusten palvelutalossa. Häntä epäilytti ensin harjoittelun tekeminen muulla kuin hänen omalla alallaan, mutta hän totesi pian, että palvelutalo oli hyvä paikka päästä harjoittelemaan suomen puhumista. Hän myös jatkoi oman alansa harjoittelupaikan etsimistä myöhempää kahden kuukauden työharjoittelua varten. Prisha onnistuikin löytämään kontaktiensa avulla harjoittelupaikan kansainvälisen yrityksen markkinointiosastolta. Työharjoittelu alkaa ensi viikolla. Prishan toiveena on, että harjoittelussa hän pääsee vahvistamaan oman alansa suomen kielen sanastoa sekä verkostoitumaan.