Murupolku

Opiskelu ja koulutus - yhteiskuntaorientaatio.fi

Valikkonäyttö

Opiskelu ja koulutus - hero


 

Opiskelu ja koulutus - Etusivu

Opiskelu ja koulutus

Oppimistavoitteet

Koulunkäynti on keskeinen osa lapsen ja nuoren elämää. Millaista on käydä koulua Suomessa? Miten eri opintoasteilla huomioidaan maahanmuuttaneet lapset ja nuoret? Moni aikuinen maahanmuuttanut opiskelee Suomessa esimerkiksi oppiakseen suomea tai ruotsia, täydentääkseen osaamistaan tai oppiakseen uuden ammatin. Millaiset mahdollisuudet Suomessa on aikuisopiskeluun?

Tämän osion läpikäytyään kotoutuja:

  • tuntee suomalaisen koulutusjärjestelmän peruspiirteitä 
  • ymmärtää perusasiat esiopetuksesta  
  • hahmottaa, millaista on koulun arki Suomessa
  • tietää, mitä koulutuspolkuja Suomessa on nuorille ja aikuisille
  • on saanut käsityksen siitä, millä eri tavoin lasten, nuorten ja aikuisten koulunkäyntiä ja opintoja voidaan tukea Suomessa.
     

Opiskelu ja koulutus - Tapauskertomus

Tapauskertomus

Halima on juuri täyttänyt 18 vuotta. Hän tuli Suomeen perheenyhdistämisen kautta ja asuu vanhempiensa luona. Haliman isä ja äiti sekä hänen neljä nuorempaa sisarustaan ovat kaikki Suomessa. Halimalla on aiemmasta kotimaastaan lukio käytynä ja hän haluaisi opiskella sairaanhoitajaksi. 

Halima on suunnitellut, että kävisi ensin suomalaisen lukion, jotta hänellä olisi riittävän hyvä kielitaito ammattikorkeakouluopintoihin sekä jatko-opintokelpoisuus. Hän ilmoittautuu 18 vuotta täytettyään työttömäksi työnhakijaksi, ja kertoo työllisyyspalveluissa suunnitelmastaan. 

Palveluneuvoja kuitenkin sanoo, että koska Halima on jo suorittanut lukio-opinnot aikaisemmassa asuinmaassaan, hän ei voi opiskella enää suomalaisessa lukiossa työttömyystuella. Halima miettii, miten hän voisi saavuttaa tavoitteensa sairaanhoitajaopinnoista, kun ei osaa riittävästi suomea. 

Palveluneuvoja kertoo, että Halimalle tehdään nyt palvelutarpeen arviointi ja sen perusteella kotoutumissuunnitelma.  Hänen osaamisensa, tavoitteensa ja opiskeluvalmiutensa kirjataan ylös, ja palveluneuvoja merkitsee suunnitelmaan, että ensimmäinen askel kotoutumisen polulla on Halimalle kotoutumiskoulutuksen käyminen. Siellä hänen on mahdollista aloittaa tarvittavan kielitaidon hankkiminen myöhempiä opintoja varten.

Halima tekee paljon töitä, että hänen suomen kielen taitonsa kehittyisi kotoutumiskoulutuksen aikana. Sen jälkeen hän hakee ja pääsee opiskelemaan lähihoitajaksi ammatilliseen koulutukseen. Työskenneltyään jonkin aikaa lähihoitajana sairaalassa Halima hakee ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaopintoihin. Opiskelupaikan hän saa toisella yrittämällä. Vihdoin Haliman suunnitelma toteutuu ja hän voi aloittaa suomenkieliset sairaanhoitajaopinnot. Hän aikoo työskennellä osa-aikaisesti opintojen ohessa, että saa ne rahoitettua.
 

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo