Terveys ja hyvinvointi - yhteiskuntaorientaatio.fi
Valikkonäyttö
Terveys ja hyvinvointi - hero
Terveys ja hyvinvointi - Etusivu
Terveys ja hyvinvointi
Oppimistavoitteet
Suomeen muuttaa ihmisiä monista maista. Joissain niistä saattaa olla erilaisia käsityksiä terveydestä, sairaudesta tai vammaisuudesta tai siitä, millä tavoin omasta terveydestä ja hyvinvoinnista voi huolehtia. Myös Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä voi olla uutta opeteltavaa. Mitä hyvinvointi- ja terveyspalveluja Suomessa voi käyttää? Mistä syistä fyysinen terveys, mielenterveys ja seksuaaliterveys ovat yhtä lailla keskeinen osa ihmisen hyvinvointia?
Tämän osion läpikäytyään kotoutuja:
- tietää, mitä erilaisia tapoja ja keinoja Suomessa on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimiseen
- ymmärtää, mikä merkitys seksuaalioikeuksien toteutumisella on tasapainoiselle elämälle
- tuntee suomalaista seurusteluun ja parisuhteisiin liittyvää tapakulttuuria
- tuntee keskeisiä terveyspalveluja Suomessa ja tietää, miten niihin hakeudutaan
- tietää, mistä saa apua terveyden ja sairauden kysymyksissä
- hahmottaa, miten Suomessa nähdään vammaisten oikeudet ja millaisia palveluja vammaisille on saatavilla
- omaa perustiedot keskeisistä ikääntyneen terveysasioista ja -palveluista.
Terveys ja hyvinvointi - Tapauskertomus
Tapauskertomus
Abbas tuli Suomeen turvapaikanhakijana. Hän oli asunut Suomessa viisi vuotta, kun hänen vaimonsa ja kaksi lastaan tulivat maahan perheenyhdistämisen kautta. Toinen lapsista on vaikeasti kehitysvammainen, ja alussa Abbasilla sekä hänen vaimollaan oli paljon tehtävää lapsen tuen ja palveluiden hakemisessa Suomessa.
Nyt Abbas ja myös hänen vaimonsa ovat vaikeassa tilanteessa, koska vaimo haluaisi opiskella, ensin ruotsin kieltä ja sitten johonkin ammattiin. Abbas taas haluaisi jatkaa työntekoa, tosin juuri nyt hän on työttömänä. Edellinen määräaikainen työsuhde päättyi, eikä hän ole vielä löytänyt uutta. Vammaisen lapsen päivittäinen hoito vie kuitenkin paljon aikaa. Abbasin vaimo on jonossa kotoutumiskoulutukseen, jossa hänen olisi tarkoitus oppia ruotsin kieltä paremmin. Abbas valitsi aikoinaan kotoutumisen ruotsiksi, koska hän muutti Suomeen ruotsinkieliselle paikkakunnalle. Perhe viihtyy paikkakunnalla hyvin.
Vaimolle tarjotaan ennen kotoutumiskoulutukseen pääsyä paikkaa yhteiskuntaorientaatiosta. Perhe sopii, että vaimo käy neljä viikkoa kestävän orientaation ensin ja sitten katsotaan lapsen hoitojärjestelyjä uudelleen. Oppitunnilla kouluttaja kertoo, että Suomessa perheenjäsen voi olla sairaan tai vammaisen lapsensa omaishoitaja ja saada siihen taloudellista tukea. Perheelle on mainittu asiasta sosiaalipalveluissa aiemminkin, mutta Abbas ja vaimo eivät tuolloin ymmärtäneet kunnolla, mistä omaishoidossa on kyse, eivätkä he ehtineet perehtyä asiaan enempää.
Perhe pohtii asiaa uudelleen. Abbasia huolestuttaa, koska omaishoidosta saatava tuki on pieni. Viimein Abbas päättää, että voisi ajatella ryhtyvänsä omaishoitajaksi ainakin joksikin aikaa. Juuri nyt hänellä ei ole töitä, ja hän ei ole voinut olla lastensa elämässä läsnä moneen vuoteen ensin turvapaikkapäätöstä ja sen jälkeen perheenyhdistämistä odotellessaan. Nyt hän haluaa viettää heidän kanssaan enemmän aikaa, ja sillä välin on vaimon vuoro kotoutua ja opiskella. Perhe ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon ja alkaa järjestellä asiaa.