Osio 10. Suomen historiaa - yhteiskuntaorientaatio.fi
Menu Display
Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Osio 10 Suomen historiaa
Osio 10 Suomen historiaa
Kun muuttaa uuteen maahan, yksi tapa oppia ymmärtämään siellä käytössä olevia toimintatapoja, järjestelmiä ja käytäntöjä on tutustua maan historiaan. Mitkä ovat olleet Suomen historian keskeisiä tapahtumia ja käännekohtia? Miten ne ovat vaikuttaneet Suomen valtion kehitykseen ja Suomen asukkaisiin? Maahanmuuttanut käy läpi joskus pitkänkin prosessin, ennen kuin uusi asuinmaa alkaa tuntua kodilta, josta on löytänyt oman paikkansa. Miten tulevaisuustaidot voivat auttaa maahanmuuttanutta kotoutumisessa Suomeen?
Osio kymmenen on hiukan toisista poikkeava osio siinä, että sen viimeinen alasivu on materiaalin yhteenveto. Sivulla vedetään lyhyesti yhteen aiempien osioiden teemat ja rohkaistaan uutta tulijaa suunnittelemaan elämäänsä ja tulevaisuuttaan Suomessa. Sivulla myös tutustutaan tulevaisuustaitoihin ja siihen, miten niillä voi tukea kotoutumisen prosessia.
Suomen historiaa -osio koostuu seuraavasta kolmesta alasivusta:
- Suomen historian pääpiirteitä 1: Suomi osana Ruotsia ja Venäjää
- Suomen historian pääpiirteitä 2: Itsenäinen Suomi
- Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena
Suomen historiaa -osion oppimistavoitteina on, että osion läpi käytyään kotoutuja
- tuntee Suomen historian keskeisiä tapahtumia
- hahmottaa, millaisilla tavoilla historian tapahtumat ovat vaikuttaneet Suomen kehitykseen valtiona ja yhteiskuntana
- tietää orientaatiossa oppimansa pohjalta, millaisia mahdollisuuksia Suomessa on perhe-elämään, työhön, opiskeluun ja vaikuttamiseen sekä osallisuuteen
- ymmärtää, mitä ovat tulevaisuustaidot
- osaa orientaatiossa oppimansa pohjalta suunnitella omaa tulevaisuuttaan Suomessa.
Lisätietolinkkejä kouluttajalle:
Erityistä huomioitavaa tässä osiossa:
- Tässä osiossa paikallistieto historian tapahtumista eri puolella Suomea on erityisen tärkeää. Voit viedä ryhmän paikallishistoriaa esittelevään museoon tai lainata kirjastosta kirjan, jossa on kuvia omalta paikkakunnalta eri aikakausilta. Selvitä etukäteen, pääsisikö opiskelijaryhmä museoon ilmaiseksi.
- Kolmossivua voi käyttää yhteiskuntaorientaation viimeisten koulutuspäivien suunnitteluun ja toteutukseen. Sisällön avulla osallistujat voivat miettiä omia vahvuuksiaan ja haasteitaan ja suunnitella tulevaisuuttaan Suomessa.