Onnistuneen yhteiskuntaorientaation edellytyksiä - yhteiskuntaorientaatio.fi
Valikkonäyttö
Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Onnistuneen yhteiskuntaorientaation edellytyksiä
Onnistuneen yhteiskuntaorientaation edellytyksiä
Onnistuneen yhteiskuntaorientaation edellytyksiä ovat omakielisyys, dialogisuus, pätevät kouluttajat ja koulutuksen yhdenmukaisuus.
Omakielisyys tekee mahdolliseksi aiheiden syvällisen käsittelyn
Yhteiskuntaorientaatio tarjotaan lähtökohtaisesti kotoutujan omalla äidinkielellä tai kielellä, jota hän ymmärtää hyvin.
Omakielisyyden hyötyjä:
- tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, sen arvoista ja toimintaperiaatteista voidaan käsitellä syvällisemmin
- väärinkäsitysten riski pienenee
- osallistujalla on vähemmän tarvetta luottaa kaverilta kuultuun tai huhupuheisiin
- omaa elämää uudessa kotimaassa koskevien tietoisten valintojen tekeminen on helpompaa
- omalla kielellä saatu yhteiskuntatieto kasvattaa luottamusta ympäröivään yhteiskuntaan.
Yhteiskuntaorientaation ytimessä on vuoropuhelu
Omakielisyyden lisäksi keskeistä monikielisessä yhteiskuntaorientaatiossa on dialogisuus eli vuoropuhelu. Yhteiskuntaorientaation kouluttaja avaa käsiteltäviä teemoja ryhmässä käytävän yhteisen keskustelun kautta ja ohjaa keskustelua.
Dialogisuus
- mahdollistaa yhteisen keskustelun ja kysymysten kysymisen koulutuksessa käsiteltävistä aiheista ja tiedoista sekä niihin liittyvistä asenteista ja arvoista
- edistää uuden tiedon oppimista
- syventää tiedon omakohtaista ymmärtämistä
- tukee osallistujaa tarkastelemaan oppimaansa eri näkökulmista
- auttaa hahmottamaan, mitä uusi tieto merkitsee osallistujan ja hänen perheensä arjessa
- vahvistaa koulutukseen osallistujan osallisuutta ja toimijuutta.
Tavoitteena on, että koulutuksessa oleville syntyy kokonaiskuva siitä, millainen suomalainen yhteiskunta on, miten se on muotoutunut nykyisenkaltaiseksi ja mitkä ovat Suomessa asuvan oikeudet ja velvollisuudet.
Onnistuneessa yhteiskuntaorientaatiossa ei ole kyse yksisuuntaisesta tiedonannosta, vaan jokaisella osallistujalla on yhtäläinen oikeus osallistua käytäviin keskusteluihin. Monikielistä yhteiskuntaorientaatiota ei voi korvata esimerkiksi itsenäisesti katsotuilla videoilla tai infotilaisuuksilla paikallisista palveluista.
Hyvä yhteiskuntaorientaation kouluttaja ymmärtää suomalaista yhteiskuntaa ja siinä toimimista
Kolmas keskeinen yhteiskuntaorientaation onnistumisen edellytys on pätevä kouluttaja. Pätevällä yhteiskuntaorientaation kouluttajalla on tehtävään soveltuva koulutus ja työkokemusta. Myös hyvät tiedonhankintataidot ovat kouluttajalle tärkeä ominaisuus.
Hyvä yhteiskuntaorientaation kouluttaja
- on itse kotoutunut Suomeen riittävän hyvin
- tuntee Suomen yhteiskunnan ja palvelujärjestelmän riittävän hyvin
- osaa erittäin hyvin opetuskieltä ja riittävästi suomea tai ruotsia
- ymmärtää olevansa ammattiroolissa
- osaa käsitellä myös vaikeita tai sensitiivisiä aiheita ja tilanteita ryhmän kanssa
- on kokenut ryhmänohjaaja
- on työskennellyt kotoutujien kanssa
- osaa arvioida käyttämiensä tietolähteiden luotettavuutta ja ajantasaisuutta.
Tällä hetkellä yhteiskuntaorientaation kouluttajakoulutusta on ollut aika ajoin tarjolla erilaisten hankkeiden järjestämänä. Tulevaisuudessa on tavoitteena, että orientaation kouluttajakoulutuksesta tulee oppilaitosten säännöllisesti tarjoama koulutus ja pysyvä osa suomalaista koulutusjärjestelmää.
Soveltuvaa työkokemusta kouluttaja on voinut kartuttaa toimimalla esimerkiksi seuraavissa tehtävissä: omakielinen neuvoja tai ohjaaja, asioimistulkki, koulun tai opiston opettaja tai avustaja, sosiaaliohjaaja, varhaiskasvatuksen työntekijä, työllisyyspalveluiden asiakasneuvoja tai järjestötyöntekijä.
Verkko-oppimateriaali tukee koulutuksen yhdenmukaisuutta
Monikielisen yhteiskuntaorientaation sisällöt määritellään laissa kotoutumisen edistämisestä ja siihen kytkeytyvässä asetuksessa. Yhteiskuntaorientaatiolla ei ole omia opetussuunnitelman perusteita eikä valtakunnallista yhdenmukaista koulutussuunnitelmaa. Tämä tarkoittaa, että kouluttaja suunnittelee itse jokaisen orientaation sisällön yhteistyössä koulutuksen järjestäjän kanssa.
Yhdenmukaisuutta yhteiskuntaorientaatioon tuo verkko-oppimateriaali, joka on Suomen ainoa nimenomaan yhteiskuntaorientaatiota varten laadittu oppimateriaalikokonaisuus.
Verkko-oppimateriaali on laaja, ja kouluttajan on tarkoitus poimia sieltä omalle ryhmälle tärkeimmät aiheet. Tavoitteena on käsitellä eri aiheita orientaation laajuuden sallimissa rajoissa ja painottaa aihepiireistä kullekin ryhmälle keskeisimpiä asioita. Kouluttajan kannattaa kysyä ensimmäisillä tapaamiskerroilla, mistä asioista osallistujat kaipaavat eniten tietoa ja ottaa toiveita huomioon koulutuksen aikana.
Yhteiskuntaorientaation verkko-oppimateriaalin yleisinä oppimistavoitteina on, että kun orientaatio on toteutettu oppimateriaalia hyödyntäen, koulutukseen osallistuja
- omaa paremmat edellytykset kotoutua Suomeen
- tuntee suomalaisen yhteiskunnan arvoja ja kulttuuria
- ymmärtää, miten suomalainen yhteiskunta toimii
- tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa Suomessa
- osaa hoitaa paremmin itse viranomais- ja muita asioita
- kykenee osallistumaan paremmin yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen.