Murupolku

Näin suunnittelet yhteiskuntaorientaation oppitunnit - yhteiskuntaorientaatio.fi

Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Näin suunnittelet yhteiskuntaorientaation oppitunnit

Näin suunnittelet yhteiskuntaorientaation oppitunnit 

Kun esittelet ryhmälle uuden aiheen, aloita konkreettisesta ja siirry vähitellen kohti abstraktimpaa ja teoreettisempaa aiheen käsittelyä. Kun kerrot esimerkiksi lastenkasvatuksesta Suomessa, kysy ensin ryhmäläisiltä, ovatko he huomanneet jotain yllättävää tai tyypillistä siinä, miten Suomessa lapsia kasvatetaan, tai eroja muihin maihin. Miettikää sitten, mistä erot voisivat johtua. Kerro sen jälkeen oppimateriaalin pohjalta lapsikäsityksestä ja vanhemmuusihanteista Suomessa sekä lapsen oikeuksista. Voit käyttää samaa lähestymistapaa ja tuntirakennetta halutessasi vaikka joka oppitunnilla. Silloin oppituntien rakenne on osallistujille tuttu ja he tietävät, mitä heiltä odotetaan.

Yhteiskuntaorientaation oppituntien kulku

Esittele aihe. 

Käytä kuvia, videoita tai tehtäviä. Oppimateriaalista löytyy valokuvia ja linkkejä eri aiheita käsitteleviin monikielisiin videoihin. Voit aloittaa tunnin kysymällä osallistujilta, mitä he näkevät kuvassa tai mitä ajatuksia kuva tai video heissä herättää. Näin osallistujilla herää luontainen mielenkiinto aiheeseen heitä itseään kiinnostavasta näkökulmasta.

Esittele aiheen oppimistavoitteet. 

On tärkeää, että osallistujat ymmärtävät, mitä mistäkin aiheesta olisi tarkoitus oppia ja mikä siinä on keskeisintä. Oppimistavoitteet löydät osioiden etusivuilta. Huomaa, että kouluttajana voit rajata osan oppimateriaalin tavoitteista pois, jos haluat käsitellä tiettyä aihetta lyhyemmin. Voit myös selittää tavoitteet omin sanoin ja tarpeen tullen yksinkertaistaa niitä.

Selvitä osallistujien tiedot.

Kysy osallistujilta, mitä tietoa, kokemuksia, ajatuksia ja kysymyksiä heillä on käsiteltävästä aiheesta. Voit selvittää osallistujien tietoja esimerkiksi lyhyen parikeskustelun avulla tai pienellä kyselylomakkeella. Saat tietoa siitä, mihin asioihin sinun kannattaa erityisesti oppitunnilla keskittyä ja mitkä asiat taas ovat osallistujille jo tuttuja. Karsi sisältöä sen perusteella, mitä opiskelijat ovat kertoneet sinulle jo tietävänsä aiheesta.

Käy läpi päivän aihe. 

  • Kerro päivän aiheesta mahdollisimman tiiviisti ja keskity pääasioihin. PowerPoint-esitysdiat voivat auttaa tässä. Muista, että yhdellä dialla ei saa olla liikaa tekstiä. Muuten osallistujien huomio voi siirtyä liikaa tekstin lukemiseen sen sijaan, että he kuuntelisivat sinua.
  • Jokaisella dialla olisi myös hyvä olla kuva. Kuvia saa yhteiskuntaorientaation verkkomateriaalista tai ilmaisista kuvapankeista. Niitä voi myös ottaa itse. Kuvat ovat ehdottoman tärkeitä varsinkin silloin, jos kaikki osallistujat eivät osaa lukea.
  • Muista selittää opetuksessa vastaan tulevat uudet käsitteet osallistujille. Monikielisiä, erilaisia käsitteitä selittäviä sanastoja löytyy internetistä ja yhteiskuntaorientaation verkkomateriaalista. Jos et löydä sanastoa omalla kielelläsi, voit valmistautua oppituntiin laatimalla itse selitykset aiheen keskeisimpiin käsitteisiin. 
  • Pidä taukoja esityksessäsi ja aktivoi osallistujia kysymällä heiltä kysymyksiä. Voitte käydä eri mittaisia keskusteluja aiheista. Keskustelukysymykset löydät joka alasivulta, tai voit myös keksiä omia kysymyksiä. Muista antaa riittävästi tilaa keskusteluille, kysymyksille ja kommenteille.
  • Käytä puheessasi esimerkkejä. Voit käyttää esimerkkejä omasta elämästäsi tai kotoutumisprosessistasi, jos se tuntuu sinusta luontevalta. Valitse mieluummin kevyitä, hauskoja ja myönteisiä esimerkkikertomuksia. Myös oppimateriaalin osioiden etusivuilla on muutamia tapauskertomuksia, joita voit hyödyntää tähän tarkoitukseen.
  • Voit teettää osallistujilla myös erilaisia tehtäviä. Tehtäviä löytyy oppimateriaalin alasivuilta ja internetistä. Osallistujat voivat esimerkiksi kirjata muistiin tai kertoa ryhmälle, mitä neuvoja he antaisivat ihmiselle, joka on juuri muuttanut Suomeen. 

Arvioi, miten meni.

Arvioi lopuksi, miten osallistujat ottivat aiheen vastaan ja kuinka hyvin he ymmärsivät sen pääasiat. Voit kysyä, mitä osallistujat oppivat tänään. Voit myös tiedustella heiltä, mitkä harjoitukset olivat kiinnostavimpia, mikä oli uutta tai mistä osallistujat haluaisivat tietää lisää. Seuraavan aiheen käsittelyssä voit käyttää uudelleen niitä harjoituksia ja menetelmiä, jotka toimivat ryhmässä hyvin, ja jättää vähemmän onnistuneet pois.

Oppituntien kulku: lähde Ruotsin yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas Metodstöd till ”Om sverige”.
 

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo