Yhteiskuntaorientaation oppimateriaali - yhteiskuntaorientaatio.fi
Valikkonäyttö
Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Yhteiskuntaorientaation oppimateriaali
Yhteiskuntaorientaation oppimateriaali
Tässä osiossa kerrotaan, miten yhteiskuntaorientaation verkko-oppimateriaalia voi käyttää, sekä esitellään lyhyesti materiaalin eri osioiden sisällöt ja oppimistavoitteet. Esittelyihin on myös lisätty linkkejä verkkosivustoille, joista kouluttajana voit halutessasi hakea lisätietoa. Itse oppimateriaali sisältää jo kaikkein keskeisimmät linkit.
Yhteiskuntaorientaation kouluttajan opas - Miten käytät yhteiskuntaorientaation oppimateriaalia??
Miten käytät yhteiskuntaorientaation oppimateriaalia?
Yhteiskuntaorientaation uusi verkko-oppimateriaali on ensi sijassa yhteiskuntaorientaation kouluttajalle laadittu tukimateriaali, joka sisältää ajantasaista yhteiskuntatietoa Suomesta. Sen teemat ja aiheet ovat kotoutumislain mukaisia.
Vaikka oppimateriaali on laadittu yhteiskuntaorientaation kouluttajille, koulutukseen osallistujatkin voivat lukea siitä kouluttajan heille valikoimia tai suosittelemia osuuksia esimerkiksi kotitehtävinä, jos materiaali on saatavilla osallistujien ymmärtämällä kielellä.
Kouluttajana voit käyttää oppimateriaalia
- kun etsit ajantasaista tietoa eri aiheista
- kun teet suunnitelmaa koulutuksen sisällöistä
- kun mietit, millä tavoin selittää ja ottaa puheeksi erilaisia aiheita
- opiskelijoiden kotitehtävänä soveltuvin osin.
Verkko-oppimateriaali jakautuu kymmeneen osioon. Osioiden järjestys on laadittu ajatuksella, että oppimateriaali lähtee liikkeelle aiheista, jotka saattavat olla päällimmäisinä mielessä, kun ihminen on juuri muuttanut Suomeen.
Tällaisia aiheita ovat käytännön jokapäiväiseen elämään, Suomeen asettumiseen ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen liittyvät asiat. Omaan elämään kiinteimmin liittyvien aiheiden kautta siirrytään kohti abstraktimpia aiheita, jotka tuovat kontekstia jokapäiväiselle elämälle ja selittävät laajemmin yhteiskuntaa ja sen toimintaa sekä historiaa.
Kouluttajana päätät itse, missä järjestyksessä käsittelet eri aiheita oppitunneilla. Kannattaa miettiä sekä aiheiden järjestys että painotus ryhmän mukaan. Jos ryhmässä on esimerkiksi paljon hyvin nuoria osallistujia, perheeseen, lastenkasvatukseen tai ikääntymiseen liittyvät aiheet voi käydä läpi tiiviimmin. Koulutukseen osallistujilta voi kysyä ensimmäisellä kokoontumiskerralla, mistä aiheista he erityisesti haluaisivat kuulla.
Yhteiskuntaorientaation verkko-oppimateriaali on laaja, joten sitä ei ehdi kokonaisuudessaan käymään läpi orientaation aikana. Tarkoituksena onkin, että kouluttaja perehtyy materiaaliin etukäteen ja suunnittelee, mihin keskittyy oppitunneilla ja missä laajuudessa mitäkin aihetta käsitellään.
Oppimateriaalin kymmenen osiota ovat:
- Kotoutuminen
- Ihmiset ja kulttuuri
- Arki
- Työ
- Opiskelu ja koulutus
- Perheet
- Terveys ja hyvinvointi
- Yhteiskunta ja vaikuttaminen
- Lait ja oikeus
- Suomen historiaa
Jokaisella kymmenellä osiolla on aloitussivu, jolla on osion lyhyt kuvaus ja sen oppimistavoitteet. Oppimistavoitteista selviää, mitä asioita kotoutujan odotetaan tietävän ja ymmärtävän, kun kukin osio on käyty läpi yhteiskuntaorientaatiossa. Aloitussivulta löytyy myös lyhyt osion aiheeseen liittyvä tapauskertomus, jonka avulla uuden aiheen voi esitellä ryhmälle.
Osiot on jaettu 3–8 alasivuun siten, että yhdellä alasivulla käsitellään yhtä aihetta. Jokaisella alasivulla on ensin tiivistelmä. Tiivistelmästä saa nopean yleiskatsauksen sivun aiheeseen. Tiivistelmää voi hyödyntää esimerkiksi esitysdiojen laatimiseen koulutusta varten.
Sivulta löytyy muutama tärkeä aiheeseen liittyvä käsite selitettynä sekä tehtäviä oppitunneille. Aihetta käsittelevän tekstin lisäksi jokaisella alasivulla on keskustelukysymyksiä, joiden avulla sivun aihetta voi pohtia ryhmässä eri näkökulmista.
Tekstin joukossa on myös valokuvia, videoita ja linkkejä. Valokuvien tarkoitus on helpottaa aiheen käsittelyä ja herättää keskustelua. Osa linkeistä on sisäisiä, eli niiden avulla pääsee oppimateriaalissa kohtaan, jossa aihetta käsitellään laajemmin. Ulkoiset linkit vievät aiheen kannalta keskeisille verkkosivustoille, esimerkiksi InfoFinland ja Kela.
Videot ovat eri organisaatioiden tuottamia, monikielisiä ohje- ja infovideoita oppimateriaaliin liittyvistä aiheista. Kuvia ja myös videoita tai pätkiä niistä voi käyttää kielestä riippumatta. Jos videota ei ole saatavilla haluamallasi kielellä, valmistaudu kertomaan osallistujille omin sanoin pääasiat videon sisällöstä.