Suomalaisen yhteiskunnan arvoja - yhteiskuntaorientaatio.fi
Ihmiset ja kulttuuri - hero
Menyvisning
Suomalaisen yhteiskunnan arvoja - keskeisiä käsitteitä
Keskeisiä käsitteitä
Yhdenvertaisuus: Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Ketään ei saa kohdella huonommin esimerkiksi sukupuolen, kielen, uskonnon, mielipiteen, terveydentilan, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn takia.
Tasa-arvo: Kaikkien ihmisten yhtäläinen arvo yksilöinä, erityisesti sukupuolten tasa-arvo.
Ihmisoikeudet: Ihmisarvoon perustuvat, jokaiselle ihmisyksilölle kuuluvat oikeudet.
Sivistys: Koulutuksen ja kasvatuksen kautta saadut opit, tiedot ja taidot.
Maanpuolustustahto: Kansalaisten halu ja valmius puolustaa maataan tarvittaessa.
Suomalaisen yhteiskunnan arvoja - tiivistelmä
Suomalaisen yhteiskunnan arvoja
Arvot ovat asioita, joita jokin ihminen, ihmisryhmä tai yhteiskunta pitää tärkeänä ja tavoittelee. Arvot ovat ihmisen toiminnan päämääriä ja ne ohjaavat sitä, millaisia valintoja hän tekee.
Arvoja, joille suomalainen yhteiskunta rakentuu ovat muun muassa vapaus, ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus. Suomessa pidetään tutkimusten mukaan tärkeinä arvoina myös tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta miesten ja naisten, erilaisten ihmisryhmien sekä ylipäätään kaikkien ihmisten kesken.
Suomessa arvostetaan lisäksi ahkeraa työntekoa, rehellisyyttä ja täsmällisyyttä. Arvossa pidetään koulutusta ja sivistystä sekä luontoa ja sen monimuotoisuutta. Suomalaisena arvona voi pitää myös vahvaa maanpuolustustahtoa.
Ihmiset ja kulttuuri - Suomalaisen yhteiskunnan arvoja
Arvot ovat ihmisten tärkeinä pitämiä asioita
Arvot ovat asioita, joita ihmiset tai ihmisryhmät pitävät tärkeinä ja tavoittelevat. Arvojen avulla voi arvioida ihmisten käyttäytymistä tai perustella hänen tekemiään valintoja. Arvoja ovat esimerkiksi tasa-arvo, yhdenvertaisuus tai maailmanrauha. Nämä arvot ovat asiaintiloja, joita ihmiset ja yhteiskunnat tavoittelevat. On olemassa myös arvoja, jotka kuvaavat sitä, miten ihmisen toivotaan käyttäytyvän. Tällaisia arvoja ovat esimerkiksi kohteliaisuus, rehellisyys tai ahkeruus.
Se, mitä ihminen pitää tärkeänä tai toivottuna, muuttuu usein elämän aikana. Myös kokonaisen yhteiskunnan arvot voivat muuttua suurissa muutostilanteissa tai kriiseissä. Samassa yhteiskunnassa elävillä ihmisillä on keskenään erilaisia arvoja. Kaikki Suomen asukkaat eivät pidä samoja asioita tärkeinä tai perusta elämäänsä samoille arvoille.
Demokraattisissa yhteiskunnissa kuten Suomi käydään paljon keskustelua arvoista. Tällaisissa yhteiskunnissa esiintyy yhtä aikaa monenlaisia näkemyksiä siitä, mitkä ovat tavoiteltavia asioita. Esimerkiksi eri poliittisilla puolueilla ja poliitikoilla on keskenään erilaisia arvoja, jotka ohjaavat heidän päätöksentekoaan. Äänestäjä pyrkii valitsemaan puolueen tai poliitikon, jonka arvot vastaavat hänen omiaan.
Nykypäivän yhteiskunnassa arvot kiinnittyvät myös yhteiskunnan instituutioihin. Esimerkiksi oikeuslaitos ylläpitää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kaltaisia arvoja ja armeijalle kansallinen turvallisuus on tärkeä arvo.
Millaisten arvojen varaan Suomi maana rakentuu?
Suomen perustuslaissa mainittuja suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja ovat vapaus, ihmisoikeudet ja tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Ketään ei saa syrjiä henkilöön liittyvän syyn, kuten esimerkiksi kansallisen alkuperän, vammaisuuden tai uskonnon perusteella.
Tavoitteena on, että jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuus saada tarvitsemaansa hoitoa, opiskella, saada ammatti ja menestyä elämässä. Myös monet lait turvaavat näiden arvojen toteutumista. Käytännössä yksilön tausta tai ominaisuudet, kuten ihonväri, ikä tai sukupuoli, voivat vaikuttaa siihen, miten yhdenvertaisuus toteutuu.
Laki on Suomessa sama kaikille ihmisille. Ennen näin ei aina ollut. Esimerkiksi 1800-luvulla ylempien säätyjen jäsenillä oli erilaisia oikeuksia kuin muilla. Aatelisto ei esimerkiksi maksanut veroa eikä papistoon kuuluvia ihmisiä voinut tuomita rikoksista samalla tavalla kuin muita ihmisiä.
Millaisia asioita Suomen asukkaat arvostavat?
Suomessa on tutkittu sitä, mitä asioita Suomen asukkaat pitävät arvossa. Tärkeimmiksi Suomessa asuvien arvoiksi tutkimuksissa on havaittu esimerkiksi tasa-arvo, työ, ahkeruus ja rehellisyys, koulutus ja sivistys, luonto ja luonnon- ja ympäristönsuojelu sekä maanpuolustustahto.
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus luovat Suomeen vakautta ja turvallisuutta
Keskeinen Suomessa arvostettu asia on yhteiskunnallinen tasa-arvo. Kaikki ihmiset ovat yksilöinä samanarvoisia ja heillä on poliittinen ja oikeudellinen tasa-arvo. Tasa-arvo merkitsee myös sukupuolten tasa-arvoa. Naisilla ja miehillä on samat oikeudet ja velvollisuudet ja heitä täytyy kohdella yhdenvertaisesti. Vielä laajemmin katsottuna tasa-arvo voi tarkoittaa lisäksi erilaisten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä vammaisten tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa.
Yhteiskunnallisesta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta syntyy ihmisten välistä luottamusta. Tästä luottamuksesta syntyy vakautta ja turvallisuutta, mutta myös parempaa taloudellista kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokykyä.
Luottamus muihinkin kuin esimerkiksi oman perheen tai suvun jäseniin näkyy myös siinä, että Suomessa ihmiset osallistuvat aktiivisesti yhdistystoimintaan. Yhdistyksiä on Suomessa paljon, ja niissä ihmiset toimivat yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistoiminta puolestaan edelleen lisää luottamusta ihmisten kesken.
Työn tekemistä sekä ahkeruutta, täsmällisyyttä ja rehellisyyttä arvostetaan Suomessa
Tärkeinä arvoina monet pitävät myös työtä ja ahkeruutta. Työn tekeminen on tärkeä osa ihmisen identiteettiä, ja ahkeraa ja tunnollista työntekijää arvostetaan. Lisäksi arvossa pidetään säästäväisyyttä ja täsmällisyyttä. Myös rehellisyys on Suomessa tärkeä arvo. Suomessa on korruptiota toiseksi vähiten maailmassa. Yhteiskunnallinen tasa-arvo, rehellisyys ja työ ovat osa protestanttista arvomaailmaa, joka on tuttu myös monesta muusta Pohjois-Euroopan maasta.
Koulutus ja sivistys ovat avaimia hyvään elämään ja kiinnostavaan työhön
Keskeisinä arvoina pidetään lisäksi koulutusta ja sivistystä. Sivistys rakentuu koulutuksessa opituille tiedoille ja taidoille. Sivistyneellä ihmisellä on hyvä tietopohja sekä arviointi-, toiminta- ja empatiakykyä. Suomessa arvostetaan koulua ja koulutusta ja sitä, että ne ovat kaikille saatavilla. Koulunkäynti ja ammatin hankkiminen koulutuksen avulla ovat tärkeitä asioita, joilla tavoitellaan hyvää elämää. Opettajan ammatti on suosittu ja sitä arvostetaan.
Ympäristönsuojelu ja luonto ovat Suomessa tärkeitä
Suomalaisille luonnossa liikkuminen, luonnosta ja kauniista maisemista nauttiminen ja luonnon monimuotoisuus sekä luonnonsuojelu ovat tärkeitä asioita. Esimerkiksi metsälainsäädännössä yritetään huomioida myös ympäristönsuojelun näkökulmaa. Suomen luonto ja kansallismaisemat sisältyvät monen suomalaisen käsitykseen siitä, millaista on olla suomalainen ja mikä Suomessa on arvokasta.
Oman maan turvallisuus ja puolustaminen merkitsee paljon
Monet Suomessa asuvat nostavat vahvan maanpuolustustahdon keskeiseksi arvokseen. Maanpuolustustahto tarkoittaa halua huolehtia ja kantaa vastuuta omasta sekä lähipiirin ja laajemman yhteisön turvallisuudesta.
Suomi ei ole ollut itsenäinen valtio kuin reilut 100 vuotta ja lähimenneisyydessä on sotia, jotka uhkasivat tätä itsenäisyyttä. Suomessa monilla ihmisillä on melko vahva kansallistunne eli tunne yhteenkuuluvaisuudesta ja ylpeyttä omasta maasta ja sen perinteistä. Jos kansallistunne on vahva, ihminen näkee oman maansa puolustamisen arvoisena.
Suomessa on yleinen asevelvollisuus, joka koskee 18–60-vuotiaita miehiä, joilla on Suomen kansalaisuus. Naiset voivat suorittaa varusmiespalveluksen vapaaehtoisina. Suomessa on väkilukuun suhteutettuna yksi maailman suurimmista reserviläisarmeijoista.
Suomalaisen yhteiskunnan arvoja - keskustelukysymykset
Keskustelukysymykset
- Mitä ajattelet tyypillisistä suomalaisista arvoista?
- Mitkä arvot ovat sinulle itsellesi tärkeitä ja miksi?
- Miten Suomessa tärkeänä pidetyt asiat eli arvot näkyvät mielestäsi yhteiskunnan rakenteessa ja toiminnassa?