Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys - yhteiskuntaorientaatio.fi
Työ - hero
Menyvisning
Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys - Keskeiset käsitteet
Keskeiset käsitteet
Työsuojelu: Teot, joilla huolehditaan siitä, että työpaikalla on turvallista ja terveellistä tehdä työtä.
Työsuojeluvaltuutettu: Työntekijöiden valitsema henkilö, joka edustaa heitä työsuojeluasioissa.
Työsuojeluviranomainen: Työsuojeluviranomainen valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lakeja. Se tekee tarkastuksia työpaikoille ja antaa neuvontaa työnantajille ja työntekijöille. Työsuojeluviranomaisen tavoitteena on, että työ Suomessa on turvallista, terveellistä ja reilua.
Perehdytys: Opastus työtehtäviin, työpaikan toimintaan, työvälineisiin ja työturvallisuuteen. Uuden työntekijän tulee aina saada perehdytys.
Työtapaturma: Työpaikalla tai työtehtävissä sattunut äkillinen vahinko tai loukkaantuminen, joka aiheuttaa vamman tai sairauden.
Ammattitauti: Työtehtävistä tai työympäristöstä johtuva sairaus tai vamma.
Työterveyshuolto: Työnantaja järjestää työntekijöille työterveyshuollon. Sen tarkoitus on varmistaa, että työ ei vaaranna terveyttä.
Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys - tiivistelmä
Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys
Suomessa työnantaja vastaa siitä, että työ ei vaaranna työntekijöiden turvallisuutta tai terveyttä. Työnantajan kuuluu antaa uudelle työntekijälle perehdytys työtehtäviin ja työturvallisuusohjeisiin.
Työntekijän täytyy myös itse huolehtia siitä, että hän tekee työnsä turvallisesti ja noudattaa työohjeita. Jos huomaa työpaikalla vaaran, siitä pitää heti ilmoittaa esihenkilölle tai työsuojeluvaltuutetulle.
Työsuojeluviranomainen valvoo, että työnantaja noudattaa työturvallisuutta koskevia lakeja.
Työnantajan tulee ottaa työtapaturmavakuutus, joka korvaa työssä sattuneen työtapaturman kustannukset.
Työnantajan on järjestettävä ennaltaehkäisevä työterveyshuolto, joka koskee kaikkia työntekijöitä. Työnantajan täytyy kertoa työntekijälle, mitä palveluja työterveyshuollosta saa.
Työ - Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys
Työpaikalla täytyy olla turvallista tehdä työtä
Työturvallisuuslaki määrää, että työpaikan täytyy olla turvallinen ja terveellinen. Tämä on työnantajan ja esihenkilöiden vastuulla. Työn on oltava turvallista sekä fyysisesti että henkisesti. Työnantajan tulee myös huolehtia, että työntekijät eivät sairastu työn takia.
Työsuojelu tarkoittaa toimenpiteitä, joiden avulla huolehditaan, että työpaikalla on turvallista. Työsuojelu on koko työyhteisön yhteinen tehtävä.
Jos huomaa työpaikalla vaaran, siitä pitää ilmoittaa heti esihenkilölle tai työsuojeluvaltuutetulle. Kyseessä voi olla esimerkiksi vaarallinen työtapa, rikkinäinen työkalu tai riittämättömät suojavarusteet. Työntekijä voi myös ehdottaa, miten työtä voisi tehdä turvallisemmin.
Työsuojeluvaltuutettu pitää silmällä työpaikan työturvallisuutta
Työpaikalla työturvallisuudesta huolehtii myös työsuojeluvaltuutettu. Hänet valitaan työntekijöiden keskuudesta vaaleilla. Työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on tarkkailla säännöllisesti työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavia asioita työpaikalla, ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista työnantajalle ja edustaa työntekijöitä työpaikan työturvallisuuteen liittyvissä asioissa.
Työsuojeluviranomainen valvoo lakien noudattamista työpaikalla
Työsuojeluviranomainen valvoo, että työnantaja noudattaa työturvallisuutta koskevia lakeja. Viranomainen tekee muun muassa tarkastuskäyntejä työpaikoille, antaa neuvontaa työnantajille ja työntekijöille sekä selvittää vakavien työtapaturmien ja työperäisten sairauksien syitä.
Lisätietoa työturvallisuudesta ja työsuojelusta: Työturvallisuus ja työsuojelu (infofinland.fi) suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ukraina, ranska, espanja, turkki, kiina, farsi, arabia
Työnantajalla on velvollisuus perehdyttää työntekijä työhön
Työntekijälle täytyy opettaa oikeat työtavat ja käydä hänen kanssaan läpi työturvallisuuteen liittyvät asiat. Työpaikalla täytyy olla selkeät ohjeet siltä varalta, jos tapahtuu tapaturma tai onnettomuus. Kaikkien työntekijöiden täytyy tietää, miten he voivat toimia näissä tilanteissa. Työntekijän täytyy noudattaa työnantajan ohjeita ja tehdä työ turvallisesti. Jos työtehtävä on liian vaarallinen, siitä voi kieltäytyä.
Vakuutus korvaa työtapaturman tai ammattitaudin kustannuksia
Suomen lain mukaan työnantajalla täytyy olla työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, joka koskee kaikkia työntekijöitä. Vakuutus korvaa kustannukset, jos työntekijälle sattuu työssä tapaturma. Vakuutus korvaa kustannukset myös silloin, jos työntekijälle tulee työstä ammattitauti.
Ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti johtuu siitä, että työntekijä on työssä altistunut jollekin fysikaaliselle, kemialliselle tai biologiselle tekijälle. Tavallisia ammattitauteja ovat esimerkiksi meluvamma, astma, allergiset ihottumat ja käden tai käsivarren rasitusvammat.
Yleensä työnantajan täytyy ottaa myös ryhmähenkivakuutus työntekijöille. Jos työntekijä kuolee työaikana tai vapaa-aikana, vakuutus maksaa korvausta työntekijän perheelle.
Työntekijöille on tarjolla työterveyshuolto
Lain mukaan työnantajan velvollisuus on järjestää työntekijöille työterveyshuolto. Työnantajan täytyy tarjota työterveyshuolto kaikille työntekijöille riippumatta siitä, ovatko he vakituisia, määräaikaisia vai osa-aikaisia työntekijöitä.
Työterveyspalvelujen laajuus vaihtelee työnantajan mukaan. Toiset työnantajat tarjoavat työntekijöilleen kattavat työterveyspalvelut, toiset taas suppeammat. Työterveyspalveluista voi kysyä tulevalta työnantajalta esimerkiksi työhaastattelussa.
Työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, johon sisältyvät esimerkiksi terveystarkastukset. Työnantaja saa itse päättää, kattaako työterveyshuolto myös esimerkiksi sairaanhoidon ja käynnit lääkärillä, työterveyspsykologilla tai fysioterapeutilla. Työnantajan tulee kertoa työntekijöille, mitä palveluja työterveyshuolto sisältää.
Jos epäillään, että työntekijän sairaus johtuu työstä, asian selvittely pitää aloittaa työterveyshuollossa. Työterveyshuolto voi olla paikallisessa terveyskeskuksessa tai yksityisessä lääkärikeskuksessa. Palveluja saavat käyttää vain työntekijät, eivät heidän perheenjäsenensä.
Työsuojelu, työturvallisuus ja työterveys - keskustelukysymykset
Keskustelukysymykset
- Kerro esimerkki vaaratilanteesta työpaikalla. Miten tilanteessa toimittiin?
- Kerro kokemuksistasi työterveyshuollosta.
- Mitä ajattelet työturvallisuudesta suomalaisilla työpaikoilla?