Länkstig

Maahanmuuttaneen työllistyminen - yhteiskuntaorientaatio.fi

Työ - hero


 

Menyvisning

Maahanmuuttaneen työllistyminen - Keskeisiä käsitteitä

Keskeisiä käsitteitä

Säännelty ammatti: Ammatti, jonka harjoittamiseen vaaditaan lain perusteella tietty koulutus, tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Tutkinnon tunnustaminen: Viranomaisen tai oppilaitoksen päätös siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa.

Osaamistodistus: Henkilön tietystä osaamisesta kertova dokumentti, esimerkiksi työturvallisuuskortti.
 

Maahanmuuttaneen työllistyminen - tiivistelmä

Maahanmuuttaneen työllistyminen

Työllistyminen on uuteen maahan kotoutumisen ja toimeentulon kannalta tärkeää. Suomen tai ruotsin kielen taito helpottaa työn saamista. 

Suomessa useimpiin työtehtäviin edellytetään jotakin tutkintoa tai koulutusta. Työntekijän odotetaan usein kehittävän osaamistaan läpi koko työuran eli suorittavan erilaisia täydentäviä kursseja tai opintoja. Moni opiskelee uuden ammatin aikuisena.

Jos tutkinto tai opinnot on suoritettu ulkomailla, työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi yleensä, millaisen pätevyyden ja osaamisen tutkinto tai opinnot ovat antaneet. Jos ulkomailla kouluttautunut henkilö jatkaa opintojaan Suomessa, oppilaitokset ja korkeakoulut päättävät aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisesta.

Jos ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa työskennellä säännellyssä ammatissa tai tehtävässä, johon vaaditaan tietyn tasoinen korkeakoulututkinto, viranomaisen päätös tutkinnon tai ammattipätevyyden tunnustamisesta on tarpeen. Säänneltyjä ammatteja ovat Suomessa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammatit, opetuksen ja varhaiskasvatuksen ammatit, monet liikenteen ammatit sekä pelastustoimen ammatit. 

Työ - Maahanmuuttaneen työllistyminen

Työllistyminen on tärkeää kotoutujalle

Suomeen muuttaneiden työllistyminen on tärkeää sekä oman toimeentulon, hyvinvoinnin ja kotoutumisen että koko yhteiskunnan kannalta. Jos maahanmuuttanut työllistyy hyvin, hän maksaa myös enemmän veroja, mikä hyödyttää kansantaloutta ja auttaa julkisten palvelujen rahoittamisessa. 

Katriina Nylund/Vapriikin kuva-arkisto

Mitä kauemmin ihminen asuu Suomessa, sitä enemmän hänen mahdollisuutensa löytää töitä paranevat. Kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomen tai ruotsin kielen oppiminen helpottavat työllistymistä.
Yhteiskunnan ja talouden tila vaikuttavat kaikkien työllistymiseen. Jos alueen tai koko maan taloudellinen tilanne on huono, avoinna olevia työpaikkoja on vähemmän. Myös eri alojen työllistymisnäkymät vaihtelevat. 

Alla olevassa videossa kerrotaan töiden etsimisestä Suomessa, työntekijän ja työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä erilaisista työhön liittyvistä säännöistä ja käytänteistä Suomessa.

Video: KotonaSuomessa Työnhaku ja työn tekeminen Suomessa (SUOMI) suomi, ruotsi, englanti, kiina, tigrinja, ranska, sorani, viro, thai, dari, kurmandzi, somali, venäjä, arabia

Lisätietoa eri alojen työllisyystilanteesta Työvoimabarometri.fi suomi, ruotsi, englanti

Suomen tai ruotsin kielen taito helpottaa työn löytämistä

Kun ihminen muuttaa Suomeen muusta syystä kuin suoraan töihin, työllistyminen voi kestää ja työn löytämiseksi on nähtävä vaivaa. Jos osaa suomea tai ruotsia hyvin, voi työllistyä helpommin. Joitakin töitä voi tehdä myös englanniksi, mutta työmahdollisuuksia on paljon vähemmän. 

Osa Suomen paikkakunnista on ruotsinkielisiä ja osa kaksikielisiä. Siksi myös ruotsin kielen taito voi auttaa löytämään työpaikan. Paikkakunnilla, joissa enemmistö asukkaista puhuu ruotsia, ruotsin kielen taito on usein vaatimuksena työpaikan saamiselle.

Moni työnantaja haluaa, että työntekijä osaa työpaikalla käytettävän kielen todella hyvin. Useissa työtehtävissä rekrytoinnin edellytyksenä on suomen tai ruotsin kielen taito. Joissakin julkisen alan viroissa edellytetään, että henkilö osaa sekä suomea että ruotsia. Suomen tai ruotsin kielen taitojaan kannattaa kehittää myös työn ohella esimerkiksi käymällä kielikursseilla. Kielitaidon kehittyminen voi auttaa etenemään uralla tai helpottaa uuden työpaikan löytämistä.

Erilaisissa työtehtävissä kielitaitovaatimukset vaihtelevat. Jossain työssä voi olla tärkeintä, että ymmärtää puhuttua suomea tai ruotsia ja osaa puhua sitä itse. Monessa tehtävässä vaaditaan myös hyviä tekstin kirjoittamisen ja luetun ymmärtämisen taitoja. Luku- ja kirjoitustaito on kaikissa työtehtävissä välttämätön. 
Jotkut työnantajat eivät ole vielä tottuneet suomen tai ruotsin oppijoihin työnhakijoina eivätkä välttämättä osaa tarkasti arvioida, millainen kielitaito riittää tiettyyn työtehtävään. Useissa työtehtävissä pärjää, vaikka suomen tai ruotsin kielen taito ei olisikaan vielä erinomainen. Muiden kielten taidoista on usein hyötyä työssä. 

Suomessa arvostetaan hyvää koulutusta

Suomessa koulutustaso vaikuttaa paljon työllistymiseen ja palkkaan. Silläkin on merkitystä, missä koulutus on suoritettu. Työnantajat arvostavat usein enemmän Suomessa hankittua koulutusta ja työkokemusta. Suurimpaan osaan työtehtäviä edellytetään jotain koulutusta tai tutkintoa.

Uudessa työpaikassa aloittaessaan työntekijällä täytyy yleensä olla koulutuksen ja aiemman työkokemuksen kautta tarvittava osaaminen työhönsä. Lisäksi häneltä usein odotetaan jatkuvaa lisäkouluttautumista. Tämä voi tarkoittaa erilaisia lyhyitä tai pidempiä kursseja, joissa työntekijä täydentää tietojaan ja osaamistaan. Jotkut työnantajat sallivat kurssien käymisen työajalla ja osa kursseista voi olla työnantajan järjestämiä. 

Melkein jokaisessa ammatissa on tärkeää olla riittävät digitaidot ja niitä pitää päivittää säännöllisesti. Joissain töissä riittävät perustaidot, kun taas toisissa ammateissa työntekijän täytyy osata käyttää erittäin vaativia tietokoneohjelmistoja ja teknologioita. Myös sosiaalisen median osaamisesta on hyötyä sekä työnhaussa että itse työssä.

Oppilaitokset ja korkeakoulut päättävät opiskelijaksi ottamisesta ja ulkomailla hankitun osaamisen tunnustamisesta

Jos ihminen on suorittanut ulkomailla tutkinnon tai opintoja ja hakee jatkamaan opintojaan Suomessa, opiskelijaksi ottamisesta päättää oppilaitos tai korkeakoulu. Oppilaitos tai korkeakoulu arvioi tällöin ulkomaista koulutusta ja sen antamaa jatko-opintokelpoisuutta.

Kun ihminen on saanut opinto-oikeuden Suomessa, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi, voidaanko hänen ulkomailla hankkimaansa osaamista lukea hyväksi Suomessa suoritettavaan koulutukseen.

Säännellyissä ammateissa on tarkat pätevyysvaatimukset

Joissakin ammateissa täytyy täyttää yksityiskohtaiset pätevyysvaatimukset, joista määrää laki. Vaatimukset voivat liittyä koulutukseen tai työkokemukseen tai tietyn kokeen suorittamiseen. 

Tällaiset ammatit ovat säänneltyjä ammatteja. Esimerkiksi useimmat terveydenhuollon ja sosiaalialan ammatit ovat säänneltyjä Suomessa. Jotta ihminen voi työskennellä näillä aloilla, hänellä täytyy olla ammatinharjoittamisoikeus. Sen myöntää Valvira, joka on sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.

Muita säänneltyjä ammatteja ovat esimerkiksi opetusalan ammatit, asianajaja, tilintarkastaja, liikenneopettaja, ajokokeen vastaanottaja ja vartija sekä kirkolliset ammatit ja pelastusalan ammatit. Jos on suorittanut tutkinnon ulkomailla, tarvitsee Suomessa viranomaisen päätöksen, jotta saa pätevyyden tehdä työtä näissä ammateissa.
Jos on suorittanut tutkinnon ulkomailla, tarvitsee päätöksen tutkintonsa tunnustamisesta myös, jos haluaa työskennellä tehtävässä, johon vaaditaan lain mukaan korkeakoulututkinto tai tietyn tasoinen korkeakoulututkinto. Tällaisia tehtäviä on erityisesti julkisella sektorilla eli valtiolla ja kunnissa. Päätöstä haetaan Opetushallitukselta ja se on maksullinen.

Lisätietoa säännellyistä ammateista: Säännellyt ammatit Suomessa (oph.fi) suomi, ruotsi, englanti

Lisätietoja tutkintojen tunnustamisesta: Tutkintojen tunnustaminen (oph.fi) suomi, ruotsi, englanti

Lisätietoa ammattipätevyyden tunnustamisesta: Ammattipätevyyden tunnustaminen (valvira.fi) suomi, ruotsi, englanti

Lisätietoa ulkomaisesta tutkinnosta Suomessa: Ulkomainen tutkinto Suomessa (infofinland.fi) suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ukraina, ranska, espanja, turkki, kiina, farsi, arabia

Monilla aloilla edellytetään osaamistodistuksia

Joissakin ammateissa ja työtehtävissä vaaditaan erilaisia osaamistodistuksia. Jos työssä täytyy käsitellä elintarvikkeita, täytyy tehdä hygieniapassitesti. Alkoholia myyvissä ravintoloissa työskentelevillä pitää olla anniskelupassi. Monissa rakennusalan ja teollisuuden töissä työntekijöillä täytyy olla työturvallisuuskortti. Tulitöitä tekeviltä tai valvovilta puolestaan vaaditaan tulityökortti. 

Osaamistodistusta varten täytyy tehdä testi. Testi kestää yleensä pari tuntia tai yhden päivän, mutta asiat täytyy opiskella itsenäisesti kotona ennen testiä. Osaamistodistukset eivät ole lakisääteisiä, mutta monet työnantajat edellyttävät niitä työntekijöiltään.

Lisätietoja suomalaisesta työelämästä: Suomalainen työelämä (infofinland.fi) suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ukraina, ranska, espanja, turkki, kiina, farsi, arabia

Maahanmuuttaneen työllistyminen - keskustelukysymykset

Keskustelukysymykset 

  • Mitä kieliä osaat? Mitä kulttuureja tunnet? Miettikää ryhmissä, miten näistä tiedoista ja taidoista voisi olla sinulle hyötyä työssä Suomessa?
  • Kerro kokemuksistasi työnhausta Suomessa.  
  • Mistä lähtisit selvittämään, pystytkö hyödyntämään omaa ulkomailla suorittamaasi tutkintoa Suomessa? 

Maahanmuuttaneen työllistyminen - Tehtäviä

Tehtäviä

  • Etsi YouTubesta KotonaSuomessa -kanava ja kanavan soittolistalta seitsemän videon videosarja ”Ymmärrä Suomea”. Sarja on saatavilla useilla kielillä. Katso sarjan jakso ”Työnhaku ja työn tekeminen Suomessa” osaamallasi kielellä. Millaisen kuvan työn hakemisesta ja työn tekemisestä Suomessa video antoi sinulle?

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo