Breadcrumb

Miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan? - yhteiskuntaorientaatio.fi

Kotoutuminen - hero


 

Menu Display

Miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan? - tiivistelmä

Miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan?

On tavallista, että maahanmuuttoa seuraavat ensin alkuinnostus uudessa maassa, sitten mielialan lasku ja negatiiviset tunteet ja lopulta vaiheittainen sopeutuminen. Tunteet voivat vaihdella sen mukaan, miksi ihminen on muuttanut uuteen maahan ja onko hänellä jo perhettä ja ystäviä maassa.

Muutto toiseen maahan muuttaa ihmisen rooleja. Ihmisen on nopeasti muututtava uusiin asioihin sopeutuvaksi oppijaksi, ja hän voi joutua esimerkiksi hankkimaan uuden ammatin. Oman kulttuurisen identiteetin säilyttäminen voi vaatia tasapainottelua, kun samalla etsii paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Myös perheen sisäiset roolit saattavat muuttua, mistä voi aiheutua jännitteitä.

On tärkeää antaa itselleen aikaa ja lupa tuntea erilaisia tunteita. Samalla on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Kotoutuminen - Miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan?

Tunteet usein vaihtelevat muuton jälkeen

Uuteen maahan muuttaminen on suuri muutos ja voi aiheuttaa stressiä sekä monenlaisia tunteita. Jokainen sopeutuu uuteen maahan eri tahtiin, mutta monet käyvät tunnetasolla läpi samankaltaisia vaiheita.

Alussa olo on usein innostunut

Kun ihminen on juuri muuttanut uuteen maahan, kaikki on uutta ja jännittävää. Uusi ympäristö ja uudet ihmiset kiinnostavat, ja olo on usein innostunut. Tuntuu, että uusi maa on täynnä mahdollisuuksia. Kielen opiskeluun ja asioiden hoitamiseen saattaa olla paljon energiaa.

Alkuinnostusta voi seurata pettymys

Kun uudessa maassa on elänyt jonkin aikaa, alkuinnostus alkaa usein kulua pois. Kaikki ei ehkä sujukaan helposti ja byrokratia voi turhauttaa. Asioiden vieraus voi alkaa väsyttää. Mieliala voi laskea, ja stressi voi aiheuttaa fyysisiä oireita kuten pääkipua ja vatsavaivoja. Turhautuminen, suuttumus ja toivottomuus ovat tavallisia tunteita. Olo voi olla yksinäinen ja ihminen voi kaivata vanhaa kotimaataan ja sen tuttuja tapoja, paikkoja ja ihmisiä.

Carolina/Unsplash

Kun muuttaa toiseen maahan, joutuu usein luopumaan jostakin itselle tärkeästä. Tämän surun kohtaaminen ja läpikäyminen auttavat pääsemään eteenpäin.

Ajan myötä tunteet yleensä tasaantuvat

Vähitellen ihminen alkaa sopeutua. Uusi maa alkaa usein tuntua tutummalta ja ymmärrettävämmältä. Tulevaisuus alkaa monesti näyttää valoisammalta. Ihminen alkaa rakentaa elämäänsä uudessa maassa pitkäjänteisesti. 

Se, kuinka kauan ihmiseltä kestää päästä sopeutumisvaiheeseen asti, voi vaihdella paljon. Eri vaiheiden kestoon ja voimakkuuteen vaikuttaa muun muassa se, mistä syystä ihminen on muuttanut Suomeen. Myös se vaikuttaa, onko hänellä Suomessa jo valmiiksi ystäviä tai sukulaisia, tai muuttaako hän perheensä kanssa. Ihmiset myös ovat erilaisia. Toiset sopeutuvat kaikkeen uuteen helpommin, kun taas toisilla mihin tahansa muutokseen sopeutuminen on hitaampaa. 

Tämä prosessi ei aina ole selkeä ja yksisuuntainen. Välillä ihminen voi palata aiempaan vaiheeseen esimerkiksi jonkin vastoinkäymisen vuoksi. Pitkällä aikavälillä suunta on kuitenkin yleensä kohti sopeutumista. 

Joskus mieliala voi pysyä matalana pitkään ja tavallinen muuttoprosessiin liittyvä alakulo voi kehittyä masennukseksi. Silloin kannattaa hakea apua terveydenhuollosta tai esimerkiksi mielenterveyteen keskittyvistä järjestöistä.

Alla olevalla videolla käydään tarkemmin läpi maahanmuuton vaiheita, erityisesti pakolaisena Suomeen saapuneiden ihmisten näkökulmasta.

Video: THL Maahanmuutto on suuri muutos – Mielenterveyttä maahantuloon (youtube.com) suomi, englanti, arabia, dari, ukraina, venäjä, kongonswahili

Maahanmuutto muuttaa ihmisen sosiaalisia rooleja

Muutto uuteen maahan tuo usein mukanaan muutoksia niihin rooleihin, joita ihmisellä on ollut yhteiskunnassa ja omassa perheessään. Vanhassa kotimaassaan aikuiselle ihmiselle on voinut muodostua hyvin selvät roolit esimerkiksi työntekijänä ja yhteisönsä jäsenenä. Muuton jälkeen hän saattaa olla yhtäkkiä vailla työtä. Hän ei välttämättä tunne ympäristössään ketään eivätkä naapurit tunne häntä. Hän joutuu opettelemaan uuden yhteiskunnan toimintatapoja, käytöstapoja ja uuden kielen. Aikuisesta, joka hallitsee ympäristönsä, tuleekin neuvoa ja apua tarvitseva oppija.

Muutokset työtilanteessa voivat vaikuttaa ammatti-identiteettiin

Suuri roolimuutos voi aiheutua, jos ihmisen identiteetti on ollut vahvasti sidoksissa hänen ammattiinsa, jota hän ei pysty välittömästi harjoittamaan Suomessa. Suomessa toimiminen monissa ammateissa, kuten opettajana tai sairaanhoitajana, vaatii määrätyn koulutuksen. Monissa ammateissa vaaditaan myös erittäin hyvää suomen tai ruotsin kielen taitoa. Jotta voisi jatkaa vanhassa ammatissaan, ihmisen on ehkä suoritettava lisäkoulutusta tai jopa kokonaan uusi tutkinto. 

Joskus voi olla realistisempi vaihtoehto vaihtaa alaa ja opiskella uusi ammatti Suomessa. Tämä voi tuntua turhauttavalta ja vaikuttaa ihmisen itsetuntoon. Ammatti-identiteetin muutos voi vaikuttaa myös siihen, miten muut ihmisen ympärillä ja yhteiskunnassa hänet näkevät.

Uusi ympäristö voi vaatia tasapainoilua kulttuurien välissä

Uusi identiteetti maahanmuuttaneena ja kulttuuri-, kieli- tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvana voi muuttaa ihmisen rooleja. Aiemmin ihminen on ehkä asunut ja elänyt ympäristössä, jossa enemmistö puhui samaa kieltä, noudatti samoja tapoja ja vietti samoja juhlia kuin hän ja hänen perheensä. Suomessa enemmistön tavat, kieli ja juhlat saattavat tuntua vierailta. Toisaalta se, mikä itselle on aina ollut normaalia, voikin olla uudessa ympäristössä outoa ja erilaista. 

Tämän seurauksena ihminen saattaa yrittää häivyttää omaa kulttuuriaan ja sulautua joukkoon. Joku toinen voi hakea turvaa tutuista tavoista ja noudattaa niitä jopa tarkemmin kuin aikaisemmin.

Kabita Darlami/Unsplash

Perheen sisäiset roolit voivat muuttua

Perheen sisällä perheenjäsenet saattavat omaksua uusia tapoja ja esimerkiksi oppia uuden kielen eri tahdissa. Tämä voi vaikuttaa perheen sisäisiin rooleihin. Vanhemmat voivat kokea auktoriteettinsa uhatuksi, jos lapset oppivat kielen ja omaksuvat tietoa ja tapoja uudesta ympäristöstä vanhempia nopeammin. 

Myös puolisoiden keskinäiset roolit voivat muuttua. Aiemmin perhettä elättänyt mies saattaa olla vailla töitä, tai kotona lapsia hoitanut vaimo saattaa lähteä opiskelemaan ammattia. Toisaalta aiemmin töissä käynyt vanhempi saattaa muuton seurauksena jäädä joksikin aikaa kotiin hoitamaan lapsia.

On hyödyllistä, että perheessä keskustellaan näistä muutoksista ja niiden synnyttämistä tunteista. Perheessä voidaan miettiä yhdessä, mitä toiveita ja pelkoja elämä uudessa maassa herättää kussakin perheenjäsenessä. Tarvittaessa apua keskusteluihin voi saada esimerkiksi oman hyvinvointialueen sosiaalipalveluista tai erilaisista järjestöistä.

Muutosten keskellä on tärkeää huolehtia itsestään

Muuttoon liittyvien käytännön haasteiden ja vaikeidenkin tunteiden keskellä on tärkeää olla ymmärtäväinen itseään kohtaan. Kielteisiä tunteita ei pidä pelästyä tai yrittää kieltää niitä, vaan itselleen voi antaa luvan tuntea kaikkia tunteita. Samalla on hyvä muistaa, että monet asiat muuttuvat ajan myötä helpommiksi. 

Omat odotukset uutta maata ja uutta elämää kohtaan kannattaa asettaa realistisiksi. Uusi maa avaa uusia mahdollisuuksia, mutta muuttoon liittyy myös haasteita. Kannattaa asettaa itselleen sopivan kokoisia tavoitteita ja miettiä, miten vahvuuksiaan ja osaamistaan voi hyödyntää uudessa tilanteessa. Kannattaa myös hyväksyä se, että kotoutuminen ei tapahdu itsestään vaan se vaatii aikaa ja vaivaa.

Vaikka ei olisi varma, onko muuttanut uuteen maahan pysyvästi, kannattaa silti yrittää keskittyä nykyhetkeen. Kotoutuminen vaatii panostuksia tulevaisuuteen uudessa maassa ja siksi on hyödyllistä pyrkiä elämään ikään kuin muutto olisi pysyvä. Esimerkiksi kielen oppimiseen kannattaa varata aikaa ja voimavaroja alusta alkaen.

Omaa jaksamista edistää, kun huolehtii itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Liikunta, riittävä uni ja terveellinen ruoka parantavat paitsi kehon myös mielen hyvinvointia. Ihmisten seura on hyväksi, niin uusiin ihmisiin tutustuminen kuin yhteydenpito läheisiin. On myös tärkeää tehdä itselle mieluisia asioita, joista on ennenkin nauttinut. Ne auttavat ymmärtämään, ettei aiempaa elämää ja omaa taustaa tarvitse unohtaa uudessa maassa. 

Alla olevalla videolla kerrotaan tarkemmin eri tavoista, joilla voi arjessa huolehtia hyvinvoinnistaan:

Video: THL Pidä huolta terveydestäsi – Mielenterveyttä maahantuloon (youtube.com) suomi, englanti, arabia, dari, ukraina, venäjä, kongonswahili

Lue lisää sivulta Oman terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Miltä tuntuu muuttaa uuteen maahan? - keskustelukysymykset

Keskustelukysymykset

  • Millaisia tunteita sinä olet kokenut Suomeen muuttosi jälkeen? Ovatko tunteet vaihdelleet?
  • Millaisia muutoksia olet kokenut rooleissasi?
  • Mitä olet itse tehnyt helpottaaksesi sopeutumistasi?

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo