Breadcrumb

Seksuaaliterveys - yhteiskuntaorientaatio.fi

Terveys ja hyvinvointi - hero


 

Menu Display

Seksuaaliterveys - Keskeisiä käsitteitä

Keskeisiä käsitteitä

Seksuaalisuus: Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus. Seksuaalisuuteen kuuluu muun muassa seksuaalinen kehitys, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, lisääntyminen ja sosiaalinen sukupuoli-identiteetti.

Itsemääräämisoikeus: Ihminen saa itse päättää asioistaan, itsestään ja toimistaan ilman rajoittamista. Itsemääräämisoikeus on ihmisen perusoikeus.

Raskaudenehkäisy: Menetelmät, joilla pyritään välttämään ei-toivottu raskaus ja sukupuolitaudit seksissä.

Seksitaudit: Taudit, jotka tarttuvat pääasiassa seksikontaktissa.

Seksuaalinen suuntautuminen: Ihmisen ominaisuus, joka kertoo siitä, kenestä ihminen on kiinnostunut eroottisesti, emotionaalisesti tai seksuaalisesti.

Seksuaalinen häirintä: Sanallinen, sanaton, fyysinen tai muu seksuaalinen ei-toivottu käytös, jolla loukataan henkistä tai fyysistä koskemattomuutta.

Seksuaaliterveys - tiivistelmä

Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä kehollisen, henkisen, emotionaalisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Ihmisen hyvään seksuaaliterveyteen kuuluu, että hän suhtautuu positiivisesti ja kunnioittavasti seksuaalisuuteen.

Turvalliseen seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen kuuluvat seksuaalioikeudet.   Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan ihmisen oikeutta päättää omaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista ja saada tietoa seksuaalisuudesta. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. Ne edistävät myös sukupuolten tasa-arvon toteutumista. 

Ihmiset solmivat erilaisia seurustelu- ja seksuaalisuhteita Suomessa melko vapaasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Suomessa rakkaus- ja ihmissuhteisiin sisältyisi sääntöjä ja velvoitteita. Tärkeintä on ymmärtää, että jokaisella on oikeus keholliseen itsemääräämisoikeuteen ja koskemattomuuteen. Kaikkien osapuolten suostumuksen ilmaisemisen täytyy aina edeltää seksuaalisia tekoja.

Suomessa naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen on rikos. Silpominen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Silvottu nainen tai tyttö voi päästä avaus- tai korjausleikkaukseen. 

Suomessa myös lapset ja nuoret saavat koulussa ja päiväkodissa seksuaalikasvatusta. Sen tarkoituksena on antaa lapselle ja nuorelle tietoa, joka turvaa hänen kasvuaan aikuiseksi ja lisää hänen vastuullisuuttaan. Hän myös oppii taitoja, joiden avulla hän osaa puolustaa itseään ja rajojaan mahdollisissa vaikeissa tilanteissa.

Terveys ja hyvinvointi - Seksuaaliterveys

Seksuaaliterveys on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvää kokonaisvaltaista hyvinvointia

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan seksuaaliterveys on ihmisen seksuaalisuuteen liittyvä kehollisen, henkisen, emotionaalisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Hyvään seksuaaliterveyteen kuuluu se, että ihminen suhtautuu positiivisesti ja kunnioittavasti seksuaalisuuteen. Hyvä seksuaaliterveys tekee mahdolliseksi sen, että ihminen saa halutessaan miellyttäviä ja turvallisia seksuaalisia kokemuksia ilman pakottamista, syrjintää tai väkivaltaa. 

Seksuaaliterveyteen liittyy tiiviisti lisääntymisterveys. Hyvä lisääntymisterveys tarkoittaa mahdollisuutta turvallisiin raskauksiin ja synnytyksiin sekä raskaudenehkäisyyn ja suojaan seksitaudeilta. Lisäksi ihmisellä on vapaus perhesuunnitteluun. Perhesuunnittelu tarkoittaa, että ihminen tai pariskunta päättää, haluavatko he saada vauvan vai estää raskauden alkamisen. Perhesuunnittelua on myös sen päättäminen, kuinka montaa lasta pariskunta tai perhe toivoo tai milloin olisi sopiva ajankohta raskaudelle. Myös päätös raskauden keskeyttämisestä eli abortista kuuluu perhesuunnitteluun.

Vessi Hämäläinen/Suomi-kuvapankki

Seksuaalioikeudet kuuluvat ihmisoikeuksiin

Seksuaalioikeudet tarkoittavat yksilön oikeuksia päättää itse omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Seksuaalioikeudet kytkeytyvät itsemääräämisoikeuteen eli siihen, että ihmisellä on oikeus määrätä omasta elämästään ja tehdä omia valintoja. Jokaisella on Suomessa oikeus päättää omasta seksuaalisuudestaan ja kehostaan myös seurustelusuhteissa ja avioliitossa. Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille sukupuolesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai terveydentilasta riippumatta.

Ilman seksuaalioikeuksien toteutumista eivät muutkaan ihmisoikeudet voi toteutua, eivätkä seksuaalioikeudet voi toteutua ilman muiden oikeuksien toteutumista. Esimerkiksi riittävä terveydenhoito, ravinto ja asunto sekä turvallinen elinympäristö ovat kaikki ehtoja sille, että ihminen voi toteuttaa seksuaalisuuttaan turvallisella ja tyydyttävällä tavalla. 

Naisilla on historiallisesti ollut vähemmän sosiaalista, poliittista ja taloudellista valtaa kuin miehillä. Sukupuolten epätasa-arvo on ollut esteenä seksuaalioikeuksien toteutumiselle. Yhteiskunnan tasa-arvoisuus lisääntyy, kun seksuaalioikeuksiin liittyvät asiat toteutuvat. Näitä voivat olla muun muassa oikeus päättää omasta kehosta, avioitumisesta ja perheestä sekä mahdollisuus kouluttautua ja olla taloudellisesti itsenäinen. 

Jokaisella on oikeus omaan seksuaalisuuteen

Kaikilla on oikeus nauttia oman seksuaalisen suuntautumisensa mukaisesta seksuaalisuudesta ja oikeus turvalliseen seksuaalielämään. Jokaisella on myös oikeus ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuolensa haluamallaan tavalla. Seksuaalielämän edellytyksenä on suostumus. Ketään ei saa painostaa tai pakottaa seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Jokaisella on oikeus tietoon seksuaalisuudesta

Jokaisella on oikeus saada laadukasta seksuaalikasvatusta, joka tarjoaa monipuolista tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaalioikeuksista ikätason mukaisesti. Seksuaalikasvatuksen on perustuttava ihmisoikeuksiin, sukupuolten tasa-arvoon ja myönteiseen käsitykseen seksuaalisuudesta. Siinä on huomioitava sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt sekä vammaiset.

Jokaisella on oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi

Jokaisella on oikeus keholliseen koskemattomuuteen ja oikeus päättää omista suhteistaan sekä avioitumisestaan. Ihmisiä on suojeltava seksuaaliselta häirinnältä, raiskauksilta sekä kaikelta muulta sukupuoleen perustuvalta väkivallalta. Jos kohtaa seksuaaliväkivaltaa, siihen on oikeus saada apua ja tukea. Jokaisella on oikeus käyttää raskaudenehkäisymenetelmiä sekä seksitautien ehkäisyyn tarkoitettuja menetelmiä ja valmisteita. Valtioiden omalla lainsäädännöllä on keskeinen rooli suojelun varmistamisessa.

Jokaisella on oikeus seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin

Jokaisella on oikeus turvalliseen synnytykseen, raskaudenehkäisyyn, turvalliseen aborttiin, seksitautien hoitoon sekä muihin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin. Palvelujen on oltava saatavilla kaikille asuinpaikasta ja rahatilanteesta riippumatta.

Jokaisella on oikeus näkyä sellaisena kuin on 

Kaikilla on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi yhteiskunnassa sellaisena kuin on. Jokaisella on oikeus ilmaista omia mielipiteitään ilman syrjinnän, häirinnän tai väkivallan pelkoa. Kaikki ihmiset saavat määritellä oman seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä tai olla määrittelemättä niitä.

Jokaisella on oikeus yksityisyyteen

Jokaisella on oikeus tehdä yksilöllisiä, omaan seksuaalisuuteen liittyviä päätöksiä ilman pelkoa vainosta, vapauden riistosta tai sosiaalisesta painostuksesta. Seksuaaliterveyspalvelujen on oltava luottamuksellisia eli asiakkaan tietoja ei saa päätyä ulkopuolisille.

Jokaisella on oikeus vaikuttaa seksuaalioikeuksien toteutumiseen yhteiskunnassa

Jokaisella on oikeus osallistua ja vaikuttaa omien ja muiden seksuaalioikeuksien toteutumiseen ja niihin liittyvään päätöksentekoon yhteiskunnassa. Tähän sisältyvät toisaalta päätökset omasta kehosta ja toisaalta mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.

Ihmissuhteista ja seksuaalisuhteista päättää Suomessa jokainen itse

Suomessa, kuten useissa muissa arvoliberaaleissa maissa, ihmisten välisiä romanttisia ja seksuaalisia suhteita solmitaan melko vapaasti. Suomalainen yhteiskunta on yksilökeskeinen ja sekä nuoret että aikuiset päättävät rakkausasioistaan itsenäisesti. 

Suomi-kuvapankki

Muut eivät yleensä voi vaikuttaa siihen, kenen kanssa ihminen viettää aikaa, aloittaa parisuhteen tai menee naimisiin. Valinnanvapaus koskee sekä lyhyitä suhteita, seurustelua että avo- tai avioliittoa. Suomessa ei tunneta järjestettyjä avioliittoja ja avioliittoon pakottaminen on rikos. Jokainen ihminen saa itse valita, kuka tai keitä hänen kumppaninsa ovat tai millaisia suhteita hän haluaa luoda ja ylläpitää. 

On tavallista, että ihmisillä on Suomessa elämänsä aikana useita eri mittaisia seurustelusuhteita. Kaiken ikäisillä ihmisillä voi olla jossain vaiheessa elämäänsä lyhyitä suhteita, joissa seksi saattaa olla keskeisessä roolissa. Seksistä ja seksuaaliasioista voi Suomessa puhua melko avoimesti, mutta usein ihmiset puhuvat niistä lähinnä läheisten ihmisten kanssa.

Toista ihmistä ei kannata kohdella pelkkänä valloituksena

Seurustelukulttuuri, kumppanin etsintä ja valinta sekä seksikäyttäytyminen on Suomessa vapaamielistä. Niihin liittyy silti erilaisia sääntöjä muun muassa toisen huomioimisesta, suostumuksellisuudesta sekä kehollisesta itsemääräämisoikeudesta.

Jos tapaa Suomessa ihmisen, josta on kiinnostunut romanttisessa tai seksuaalisessa mielessä, häntä tulee kohdella hyvin. Kuten muussakin elämässä, myös tapailussa ja seksuaalisuhteissa ihmiset haluavat, että heitä kohdellaan huomaavaisesti, yhdenvertaisesti ja kunnioituksella. Jokainen ihminen toivoo, että hänestä ollaan kiinnostuneita yksilönä ja ihmisenä, ei pelkkänä sukupuolensa edustajana tai valloituksena.

Ilman lupaa tapahtuva koskettelu tai viestittely on seksuaalista häirintää

Ihmisen vaatteet, meikki, hiukset ja eleet ovat osoitus hänen henkilökohtaisesta tyylistään ja monelle myös osa sukupuolen ilmaisua. Ne eivät koskaan ole kutsu kosketukseen, huuteluun tai vihellyksiin. 

Kari Hakli/Helsingin kaupunginmuseo 

Ei-toivottu ja ilman lupaa tapahtuva koskettelu, seksuaalissävytteinen juttelu tai viestien ja kuvien lähettäminen on seksuaalista häirintää. Seksuaalinen häirintä on Suomessa rikos ja voi johtaa sakkoon tai vakavimmillaan vankeusrangaistukseen. Jokaisella on oikeus liikkua julkisilla paikoilla, esimerkiksi kaupungilla, ilman että kukaan häiritsee tai ahdistelee. 

Suomessa naiset sekä miehet voivat olla aloitteellisia ja aktiivisia kumppanin etsijöitä. Katsekontaktin ottaminen, flirttailu, juttelu ja esimerkiksi yhdessä tanssiminen ovat monelle tavallista käytöstä. Nämä teot eivät kuitenkaan koskaan ole lupaus tulevista treffeistä, seksistä tai suhteen aloittamisesta. Jos haluaa tutustua paremmin johonkuhun tapaamaansa henkilöön, kannattaa kysyä selkeästi, onko tämä kiinnostunut lähemmästä tuttavuudesta. 

Seksuaalisiin tekoihin ja kosketukseen täytyy saada kumppanin suostumus 

Jokaisella on velvollisuus kunnioittaa toisen seksuaalisia rajoja ja seksuaalisuuteen liittyviä haluja sekä toiveita. Suomessa katsotaan, että ihmisellä on velvollisuus varmistaa toisen suostumus kosketukseen ja erilaisiin seksuaalisiin tekoihin. Suostumuksen voi antaa sanallisesti, mutta sitä voi ilmaista myös elein tai teoin. Suostumus seksuaalisiin tekoihin tarvitaan myös avioliitossa ja parisuhteessa elävien kesken. Ei pitäisi myöskään olla kyse vain siitä, että kaikki osapuolet suostuvat seksiin. Toisen kunnioittamiseen liittyy myös sen varmistaminen, että kaikki osapuolet kokevat seksin nautinnolliseksi.

Jos on epävarma siitä, onko saanut toisen suostumuksen johonkin tekoon, asiasta kannattaa kysyä suoraan. Suostumuksen seksuaalisiin tekoihin voi perua koska tahansa, vaikka kesken seksin. Seksi ilman suostumusta on raiskaus, joka on rikos. Siitä voi saada vankeusrangaistuksen. 

Lisätietoa seksuaalirikoksista sivulla Rikokset

Jokaisella on valta tehdä päätöksiä omasta kehostaan

Kehollinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että jokaisella on valta tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta kehostaan ilman väkivaltaa tai pakottamista. Se on valtaa päättää milloin ja kenen kanssa haluaa olla suhteessa tai harrastaa seksiä, tai haluaako näitä asioita ylipäätään. Jos joku sanoo ei, se tarkoittaa aina, että hän ei halua. Itsemääräämisoikeuteen kuuluu myös valta päättää, milloin haluaa lapsia, kenen kanssa niitä haluaa tai haluaako lapsia ollenkaan. 

Seksuaalisuuteen liittyviä terveyspalveluja saa esimerkiksi omalta terveysasemalta  

Seksuaaliterveyteen liittyy läheisesti myös lisääntymisterveys, jolla tarkoitetaan kaikkia seksuaalisuuteen liittyviä terveysasioita. Näitä ovat muun muassa 

  • seksitautien ehkäisy ja hoito
  • nykyaikaisten ja luotettavien ehkäisymenetelmien käyttö
  • raskauden seuranta ja nykyaikainen hoito
  • turvallinen synnytys
  • lapsettomuustutkimukset ja -hoidot
  • mahdollisuus turvalliseen aborttiin.

Lisääntymisterveyspalveluja saa Suomessa oman hyvinvointialueen terveysasemalta, äitiysneuvolasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta tai ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolasta. Jotkin alueet tarjoavat maksutonta raskauden ja seksitautien ehkäisyä kaikille alle 20- tai 25-vuotiaille nuorille.

Raskaudenkeskeytyksen eli abortin voi Suomessa tehdä raskaana olevan omasta pyynnöstä ilman erillisiä perusteluita ennen kuin 12. raskausviikko päättyy. Raskaudenkeskeyttämistä harkitsevan täytyy joko ottaa yhteyttä oman alueen sosiaali- ja terveyskeskukseen tai varata aika yksityislääkärille. 

Abortti voidaan tehdä perustelluista, lakiin kirjatuista syistä myös myöhemmin, aina 24. raskausviikolle asti. Tällöin raskaudenkeskeytykselle täytyy hakea erityislupa Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviralta. 

Lisätietoa abortista: Abortti (infofinland.fi)

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on Suomessa rikos

Naisten sukuelinten silpomisella eli ympärileikkauksella tarkoitetaan toimenpidettä, jossa osa ulkoisista sukuelimistä poistetaan tai niitä vahingoitetaan jollakin muulla tavalla. Joskus silpomistoimenpiteessä poistetaan ulkoiset sukuelimet kokonaan ja emättimen aukko ommellaan lähes kokonaan kiinni. Suomessa naisen tai tytön silpominen on kaikissa muodoissaan rikos.

Tyttöjen sukuelinten silpominen rikkoo lapsen kehollista koskemattomuutta ja siitä voi saada usean vuoden vankeusrangaistuksen. Suomessa kaikkien, jotka tekevät työtä lasten kanssa, on lain mukaan pakko tehdä ilmoitus viranomaisille, jos he epäilevät, että esimerkiksi tytön vanhempi tai sukulainen suunnittelee tytön sukuelinten silpomista. 

Esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja neuvoloiden työntekijöillä on velvollisuus tehdä ilmoitus, mutta kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen. Ilmoitus on lastensuojeluilmoitus ja se menee sosiaaliviranomaisille. Lisäksi tehdään rikosilmoitus. 

Sukuelinten silpomisesta voi seurata pahoja terveysongelmia

Suuria terveysongelmia tulee, jos virtsa tai kuukautisveri ei pääse normaalisti ulos. Seurauksena voi olla esimerkiksi erilaisia tulehduksia. Seksuaalisessa kanssakäymisessä voi olla ongelmia ja naisen voi olla vaikeaa nauttia seksistä. Silpominen lisää myös raskausajan ja synnytyksen riskejä. Lisäksi silpomistoimenpiteeseen liittyvä trauma voi aiheuttaa mielenterveysongelmia. 

Lisätietoa sukuelinten silpomisen vaikutuksesta synnytykseen sivulla Lapsiperheen palvelut

Avaus- tai korjausleikkaus voi helpottaa silpomisen aiheuttamia vaivoja

Naiselle, jonka sukuelimet on silvottu, voidaan tehdä avaus- tai korjausleikkaus. Avausleikkauksessa yhteen ommellut häpyhuulet avataan, mistä on yleensä apua virtsaamis-, kuukautis- ja yhdyntävaivoihin ja kipuihin. Avausleikkaus tehdään poliklinikalla puudutuksessa ja se on nopea toimenpide. 

Korjausleikkauksessa pyritään palauttamaan sukuelinten normaali anatomia ja toiminta. Korjausleikkauksen tavoitteena on helpottaa silpomisen aiheuttamia vaivoja ja lisätä naisen seksuaalista hyvinvointia. Korjausleikkauksen tekee plastiikkakirurgi sairaalassa ja sitä varten tarvitaan lääkärin lähete omalta terveysasemalta.

Alla olevalla videolla kerrotaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisesta ja niihin liittyvistä terveyshaitoista.

Video: THL Mitä silpominen tarkoittaa? (youtube.com) suomi, kurdi

Poikien ympärileikkausta ei tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilman lääketieteellistä syytä 

Poikien ympärileikkaus ei ole Suomen laissa kiellettyä. Ympärileikkaus ilman lääketieteellistä syytä ei ole kovin tavallinen eikä sitä virallisten suositusten mukaan pidetä hyödyllisenä. Moni ajattelee, että myös poikien ympärileikkauksessa puututaan lapsen keholliseen itsemääräämisoikeuteen.

Lisätietoa tyttöjen ja poikien sukuelinten silpomisesta sivulla Lapsiperheen palvelut

Seksuaalikasvatus suojelee lapsen ja nuoren kehitystä

Suomen kouluissa lapset ja nuoret saavat seksuaalikasvatusta ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti. Koulun seksuaalikasvatuksen lähtökohtana on nuoren oikeus saada tietoa omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tavoitteena on tukea ja suojella nuoren seksuaalista kehitystä. Seksuaalisuuskasvatuksessa käsitellään myös tunne- ja ihmissuhdetaitoja sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta.

Tutkimusten mukaan seksuaalisuuteen liittyvän tiedon saaminen lisää nuoren vastuullisuutta sekä suojaa ja edistää hänen terveyttään. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että seksuaalikasvatus ei johda varhaisiin seksikokeiluihin tai vaikuta nuorten seksuaali-identiteettiin.

Koulun seksuaalikasvatustunneilla opitaan, että seksuaalisuus on luonnollinen ja terveellinen osa ihmiselämää. Tunneilla korostetaan seksuaalikasvatuksessa keskeisiä arvoja, kuten itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden tärkeyttä. Nuorille opetetaan, että kenenkään ei tarvitse tehdä mitään sellaista seksuaalisuuteen liittyvää, mitä ei halua. Seksuaaliseen kanssakäymiseen tarvitaan aina kaikkien osapuolten selkeä suostumus.

Jo pienille lapsille voidaan järjestää tunne- ja turvataitokasvatusta päiväkodeissa. Turvataitokasvatuksessa tarjotaan lapselle tietoa omasta kehosta ja oikeudesta fyysiseen koskemattomuuteen. Lapsille kerrotaan ikätasoon sopivalla tavalla, miten arvostaa omaa kehoaan, miten suojella itseään ja miten toimia, jos joku koskettelee heitä ilman lupaa tai häiritsevällä tavalla.

Tavoitteena on opettaa lapselle taitoja, joilla voi välttyä joutumasta tilanteisiin, jossa häntä kiusataan, houkutellaan tai ahdistellaan. Lapset oppivat myös, miten he vaikeisiin tilanteisiin joutuessaan voivat suojella itseään ja puolustaa rajojaan.

Seksuaaliterveys - keskustelukysymykset

Keskustelukysymykset

  • Mitä ajattelet ihmissuhteisiin ja seksisuhteisiin liittyvästä tapakulttuurista Suomessa?
  • Mitä tarkoittaa kehollinen itsemääräämisoikeus?
  • Mitä ajattelet siitä, että seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia?

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo