Breadcrumb

Yhteiskunta ja vaikuttaminen - yhteiskuntaorientaatio.fi

Menu Display

Yhteiskunta ja vaikuttaminen - hero


 

Yhteiskunta ja vaikuttaminen - etusivu

Yhteiskunta ja vaikuttaminen

Oppimistavoitteet 

Yhteiskunta koostuu yksilöistä sekä heidän muodostamistaan ryhmistä. Yhteiskuntaan kuuluvat kuitenkin myös valtion ja talouden luomat rakenteet, joiden asettamissa rajoissa ihmiset toimivat. Näiden hahmottaminen auttaa asettamaan oman arjen laajempaan kontekstiin. Yhteiskunnan rakenteiden tunteminen on tärkeää myös osallisuuden kannalta. Kun tietää, miten yhteiskunta toimii ja mitä toimijoita siihen kuuluu, voi halutessaan löytää tapoja vaikuttaa sekä omassa lähiympäristössään että laajemmin yhteiskunnassa. 

Tutustuttuaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaan Suomeen muuttanut ehkä miettii: Miten demokraattinen päätöksenteko Suomessa toimii? Miten Suomea hallitaan? Millainen talousjärjestelmä Suomella on? Mitä tapoja Suomessa on yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen? Millaisia ovat poliittiset puolueet, jotka osallistuvat poliittiseen toimintaan Suomessa? Mikä on median tehtävä yhteiskunnassa? 

Tämän osion läpikäytyään kotoutuja: 

  • osaa kertoa, mitä demokratia tarkoittaa
  • tuntee Suomen hallintojärjestelmän perusteet 
  • tietää perusasiat Suomen talousjärjestelmästä 
  • hahmottaa, millä tavoin hän voi vaikuttaa suomalaisessa yhteiskunnassa 
  • ymmärtää, mitä mahdollisuuksia yhdistystoiminta tarjoaa 
  • tietää, mitä vaaleja Suomessa järjestetään ja kuka niissä voi äänestää ja asettua ehdolle 
  • hahmottaa hieman suomalaista poliittista kenttää 
  • ymmärtää, mikä on median rooli suomalaisessa yhteiskunnassa 
  • ymmärtää, mitä tarkoittaa kriittinen medialukutaito ja miksi se on tärkeää. 

Yhteiskunta ja vaikuttaminen - tapauskertomus

Tapauskertomus

Sayed muutti Suomeen perheensä kanssa kiintiöpakolaisina neljä vuotta sitten. Hän on oppinut suomea ja löytänyt työpaikan. Perhe asuu pienellä paikkakunnalla, jossa ei asu paljon muita maahanmuuttaneita. Sayedin kotimaasta on lähiseudulle tullut kuitenkin muutama muukin kiintiöpakolaisten ryhmä. Sayed tuntee joitakin perheitä, mutta kaipaa lisää yhteisöllisyyttä. Lisäksi hän tietää omasta kokemuksestaan, että uudet tulijat kaipaisivat varmasti vertaistukea kotoutumiseen ja apua erilaisten käytännön asioiden hoitamiseen.

Sayed on aiemmin löytänyt yhdistyksen, jonka muutama hänen kotimaastaan Suomeen muuttanut on perustanut erääseen kaupunkiin. Yhdistys tarjoaa tukea erilaisissa arjen asioissa Sayedin äidinkielellä ja järjestää tapahtumia, joissa ihmiset pääsevät tutustumaan toisiinsa ja esimerkiksi viettämään oman kulttuurinsa juhlia. Kaupunki on kuitenkin aika kaukana. Sayed onkin alkanut miettiä muutaman tuttavansa kanssa, että he voisivat perustaa samantyyppisen yhdistyksen omalle alueelleen. He haluaisivat myös järjestää tapahtumia, joissa voisivat esitellä omaa kulttuuriaan alueen muille asukkaille ja helpottaa siten uusien tulijoiden ja valtaväestön välisiä kohtaamisia.

Sayed ja hänen tuttavansa alkavat selvittää, mitä yhdistyksen perustamiseen tarvitaan. He oppivat, että yhdistyksen perustaminen on periaatteessa yksinkertaista, mutta yhdistyksen pyörittämiseen liittyy jonkin verran paperityötä ja byrokratiaa. Onnekseen he löytävät internetistä hyviä ohjeita, ja myös järjestöjä, joilta pienemmät yhdistykset voivat saada perustamiseen ja toimintaansa neuvoa. Yhdistys perustetaan ja Sayedista tulee sen puheenjohtaja. Perustamistaan juhlistaakseen yhdistys järjestää paikallisella asukastalolla juhlan, johon kaikki ovat tervetulleita. Juhlaan tulee paikalle paljon alueelle Sayedin kotimaasta muuttaneita ihmisiä, sekä myös joitakin muita uteliaita. Näin yhdistys saa heti tunnettuutta alueella ja sen toiminta lähtee hyvin käyntiin.

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo