Breadcrumb

Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena - yhteiskuntaorientaatio.fi

Suomen historiaa - hero


 

Menu Display

Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena - tiivistelmä

Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena

Uuteen maahan muuttaminen on suuri elämänmuutos, joka vaatii ihmiseltä paljon joustavuutta ja sinnikkyyttä. Ihminen voi itse vaikuttaa omaan kotoutumiseensa esimerkiksi tulevaisuustaitojen avulla. 

Tulevaisuustaitoja ovat muun muassa sopeutumiskyky ja sinnikkyys, jatkuva kyky oppia uutta, ongelmanratkaisutaidot sekä yhteistyö- ja tiimitaidot. Tulevaisuustaidot ovat tämän hetken kansalaistaitoja, jotka kaikkien kannattaa osata.

Suomen historiaa - Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena

Yhteiskuntaorientaatio esittelee Suomea maana ja yhteiskuntana

Tässä Suomen yhteiskuntaorientaation oppimateriaalissa on esitelty laajasti Suomea maana ja yhteiskuntana. Oppimateriaali pyrkii antamaan uuden tulijan tarvitsemaa tietoa, tukea, ymmärrystä ja oivalluksia. Materiaali vastaa kysymyksiin siitä, millainen maa Suomi on ja miten järjestelmät ja ihmiset toimivat. 

Tavoitteena on, että oppimateriaaliin perehdyttyään lukijalla on paremmat edellytykset kotoutua Suomeen. Hän tuntee suomalaisen yhteiskunnan arvoja ja kulttuuria sekä ymmärtää, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Hän tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa Suomessa ja osaa hoitaa paremmin itse viranomais- ja muita asioitaan. Tavoitteena on myös, että kun uusi tulija on saanut syventyä siihen, miten asiat Suomessa toimivat ja miksi, hänen on helpompi osallistua yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen.

Yhteiskuntaorientaation oppimateriaalin kymmenessä osiossa on esitelty, millaisia mahdollisuuksia Suomessa on perhe-elämään ja työhön sekä niiden yhdistämiseen. Oppimateriaali antaa tietoa myös siitä, mitä väyliä Suomessa on opiskeluun ja kouluttautumiseen sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja osallistumiseen. 

Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, jossa edellytykset hyvään elämään ovat erinomaiset. Suomessa menestyminen vaatii suomen tai ruotsin kielen taitoa. Myös koulutusta pidetään tärkeänä. Kun kieli on riittävästi hallussa ja koulutuspohja kunnossa, ihmiselle voi avautua monipuolisia työ- ja opiskelumahdollisuuksia. 

Työn ja perhe-elämän voi Suomessa yhdistää ja töitä tehdään kohtuullisesti. Perhe-elämään ja vapaa-ajan viettoon riittää Suomessa aikaa.  Mahdollisuuksia harrastuksiin sekä muihin aktiviteetteihin on paljon. Terveydenhuoltopalvelut ovat kattavat ja laadukkaat. Yhdistystoiminta ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen osallistuminen ovat suosittuja.

Tulevaisuustaidot ovat uuden tulijan tukena

Muuttaminen uuteen maahan on ihmiselle merkittävä elämänmuutos. Kestää aikansa sopeutua uusiin olosuhteisiin, ilmastoon, kulttuurisiin tapoihin ja yhteiskuntajärjestelmään. Vaatii joustavuutta ja sinnikkyyttä sekä luovaa ajattelua löytää oman tiensä työhön tai uusiin sosiaalisiin verkostoihin. Uusi tulija voi aluksi joutua aluksi sietämään paljon epävarmuutta ja ratkaisemaan monia käytännön asioita vähin tiedoin.

Katriina Nylund/Vapriikin kuva-arkisto

Saattaa käydä esimerkiksi niin, että oma, lähtömaassa hankittu koulutus tai työkokemus ei vastaakaan sitä, mitä samalta koulutukselta tai työltä edellytetään Suomessa. Perhe-elämä ja sosiaaliset verkostot voivat täällä näyttää erilaisilta. Omia alkuperäisiä suunnitelmia voi joutua matkan varrella muuttamaan, koska niitä ei ollutkaan mahdollista toteuttaa täällä sellaisinaan. 

Samat taidot, joiden avulla ihminen sopeutuu uuteen maahan, ovat keskeisiä kenelle tahansa, joka yrittää selviytyä ja menestyä yhä nopeammin muuttuvassa ja vaikeammin ennakoitavissa olevassa nykymaailmassa. Näitä taitoja kutsutaan tulevaisuustaidoiksi. 

Tulevaisuustaidot ovat hyödyksi asettumisessa uuteen kotimaahan, koska ne auttavat ihmisiä paitsi sopeutumaan uusiin tilanteisiin, myös sietämään epävarmuutta ja kehittämään aktiivisesti ratkaisuja erilaisiin ongelmiin.  

Tulevaisuustaitoja ovat esimerkiksi sopeutumiskyky ja sinnikkyys, jatkuva kyky oppia uutta, ongelmanratkaisutaidot, luovuus ja kriittinen ajattelu, yhteistyö- ja tiimitaidot, tietotekniikan käyttötaidot sekä kulttuuritietoisuus. 

Sopeutumiskykyä ja sinnikkyyttä tarvitaan muutosten kohtaamiseen

Sopeutumiskyky tarkoittaa kykyä kohdata vastoinkäymisiä ja selvitä niistä. Se tarkoittaa myös kykyä sopeutua nopeasti muutoksiin. Sopeutumiskykyä tarvitaan pieniin ja suuriin sekä nopeisiin ja hitaisiin muutoksiin työssä, yhteiskunnassa ja maailmassa. Hyvä sopeutuja etsii ratkaisuja ja siirtyy joustavasti vanhoista ja tutuista ajatusmalleista uusiin. Sinnikäs ihminen uskoo itseensä ja yrittää sitkeästi, vaikka välillä epäonnistuisikin. Hän pyytää tarvittaessa apua ongelmanratkaisuun.

Muuttuvassa työssä on oltava jatkuva kyky oppia uutta

Kyky ja halu oppia koko ajan uutta ja kehittää itseään on keskeinen tulevaisuustaito. Työn jatkuva muutos edellyttää säännöllistä lisäkouluttautumista ja jopa uudelleenkouluttautumista. Tärkeää on myös oppimaan oppiminen, eli kyky seurata omaa oppimistaan. Taitava oppija tietää, miten hän oppii parhaiten. 
Luovuus ja kriittinen ajattelukyky auttavat ratkaisemaan ongelmia

Ongelmanratkaisutaito on loogista ajattelutaitoa sekä kykyä rajata ongelma riittävän täsmällisesti. Siihen liittyy myös kyky käyttää luovuutta ja hyödyntää aikaisemmin opittua tietoa. Luovuus on puolestaan kyky tuottaa uusia ideoita ja toteuttaa niitä käytännössä. Kriittinen ajattelu sisältää kyvyn arvioida tietoa kriittisesti, tunnistaa ongelmia ja kehittää niihin innovatiivisia ratkaisuja. 

Emilia Kangasluoma/Team Finland

Hyvien ongelmanratkaisutaitojen, luovuuden ja kriittisen ajattelukyvyn pohjana on riittävä yleissivistys. Yleissivistys tarkoittaa yhteiskunnassa toimimiseen tarvittavien taitojen, tietojen ja hyvien tapojen muodostamaa kokonaisuutta, joka opitaan kasvatuksen kautta ja koulussa. Hyvä yleissivistys mahdollistaa toimimisen yhteiskunnan tasavertaisena jäsenenä.

Yhteistyö- ja tiimitaidot sujuvoittavat työntekoa

Kyky työskennellä muiden kanssa on tärkeä. Työtä tehdään yhä useammin tiimeissä. Tämä edellyttää ihmiseltä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä empatiataitoja. Hyvät sosiaaliset taidot helpottavat vuorovaikutusta muiden kanssa ja auttavat toimimaan hankalissakin tilanteissa. 

Pasi Markkanen/Suomi-kuvapankki

Digitaidot ovat hyödyksi työssä, arjessa ja opinnoissa

Tietotekniikan käyttötaidot ja hyvät tiedonhankinnan taidot eli digitaidot ovat keskeisiä sekä arjessa, opinnoissa että työssä. On tärkeää osata käyttää digitaalisia työkaluja ja teknologiaa tehokkaasti. Teknologian edistysaskeleet, kuten tekoäly ja automatisaatio, luovat koko ajan uusia viestinnän, työnteon ja verkostoitumisen tapoja, jotka pitää hallita.

Jarno Mela/Suomi-kuvapankki

Kulttuuritietoinen ihminen osaa toimia erilaisissa tilanteissa

Globaalissa maailmassa sekä kansainvälistyneessä työelämässä ja opinnoissa eri taustaiset ihmiset kohtaavat yhä enemmän. Kulttuuritietoisuus on kyky tutkia tietoisesti omia ajattelu- ja toimintatapojaan ja kykyä valita tilanteeseen sopiva toimintatapa. Se on kyky ymmärtää moninaisuutta ja omaa identiteettiä sekä toimia tehokkaasti ja rakentavasti erilaisissa ryhmissä ja yhteisöissä.

Oman tulevaisuuden suunnittelu Suomessa 

Yhteiskuntaorientaation lopuksi on hyvä pysähtyä miettimään, mitä itse toivoo elämältä Suomessa. Mitkä ovat omat pitkän ja lyhyen aikavälit tavoitteet työssä, koulutuksessa, harrastuksissa, perhe-elämässä sekä yhteiskuntaan osallistumisessa ja vaikuttamisessa? Mitä haluaa saavuttaa ja mikä kiinnostaa? Mitkä tulevaisuustaidot ovat omia vahvuuksia ja miten pystyisi hyödyntämään niitä Suomeen asettumisen tukena? Mitä tulevaisuustaitoja voisi vielä kehittää? Mieti ja keskustele!

Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena - keskustelukysymykset

Keskustelukysymykset

  • Mitä kertoisit, jos sinulta kysyttäisiin, millainen maa Suomi on?
  • Mitkä tiedot ovat olleet yhteiskuntaorientaatiossa sinulle tärkeimpiä? Miksi?
  • Mitä avoimia kysymyksiä sinulle jäi vielä? Mistä löytäisit niihin vastauksia?
  • Mikä on sinun vahvin tulevaisuustaitosi? Miten voisit oppia niistä lisää ja miten voit harjoitella niitä? 
  • Mitä tulevaisuustaitoja olet jo hyödyntänyt Suomeen muuttaessasi tai muutettuasi?
  • Mitkä ovat omat tavoitteesi elämälle Suomessa? Miten voisit lähteä toteuttamaan niitä?

Yhteiskuntaorientaatio ja tulevaisuustaidot uuden tulijan tukena - tehtävat

Tehtävät

Suunnittele omaa elämääsi ja tavoitteitasi yhteiskuntaorientaation oppimateriaalien avulla. Kirjaa muistiin esimerkiksi viiden vuoden suunnitelma elämästäsi Suomessa. Mitä tavoittelet työssä, koulutuksen suhteen, harrastuksissa, perhe-elämässä tai yhteiskuntaan vaikuttamisessa?

Kirjoita ensin ylös tavoitteesi, ja mieti sitten, miten voisit saavuttaa ne. Pilko tavoitteet osiin. Mitä yksittäisiä askelia sinun pitää ottaa päästäksesi tavoitteisiisi? Mistä saat apua ja tietoa? Mitkä tulevaisuustaidot hyödyttävät sinua tavoitteiden saavuttamisessa? Mitä osaamista tarvitset tavoitteidesi saavuttamiseksi?

Esitelkää ryhmässä toisillenne suunnitelmianne. Vertailkaa, neuvokaa, pohtikaa. Keskustele suunnitelmastasi paitsi orientaatiokurssilla myös kotona ja muissa sosiaalisissa verkostoissasi.

Footer - logot

KEHA-keskus logo Suomen Pakolaisapu logo Opetushallitus logo